Dania jednogarnkowe – 3 podstawowe pomysły
Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie, jeżeli chcesz zaoszczędzić czas w kuchni i zminimalizować ilość naczyń do zmywania. Jesteś zapracowany? Cenisz sobie prostotę i wygodę podczas gotowania? Zaproponowane przez nas dania zdecydowanie przypadną ci do gustu.

Leczo – danie jednogarnkowe idealne na lato i jesień
Latem i jesienią, kiedy dojrzewają owoce i warzywa, wykorzystaj je do przygotowania pysznych i prostych obiadów. Naszą propozycją na jednogarnkowe danie z wykorzystaniem sezonowych darów natury jest leczo, które zrobisz bardzo szybko i bez trudu.
Paprykę pokrój w paski, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a cukinię pokrój w plastry. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło i wrzuć posiekane cebule i czosnek, smaż aż będą szkliste. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz wybrane przez siebie mięso – np. kiełbasę, boczek i szynkę - również pokrojone w kostkę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i pomidory, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz oregano. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać trochę chili.
Duś na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli preferujesz wersję przypominającą zupę, a nie gulasz, to całość podlej co najmniej szklanką wody lub bulionu.
Danie możesz podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jeśli przywykłeś do wersji z chlebem, idealnym zamiennikiem będą kluski na parze. Wcale nie musisz wykonywać ich samodzielnie – wystarczy, że wybierzesz te gotowe i przyrządzisz zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Składniki na leczo
- 3 papryki
- 3 pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe cukinie
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano
- 500 g mięsa – kiełbasy, boczku, szynki
Paprykę pokrój w paski, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a cukinię pokrój w plastry. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej masło i wrzuć posiekane cebule i czosnek, smaż aż będą szkliste. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz wybrane przez siebie mięso – np. kiełbasę, boczek i szynkę - również pokrojone w kostkę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i pomidory, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz oregano. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać trochę chili.
Duś na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli preferujesz wersję przypominającą zupę, a nie gulasz, to całość podlej co najmniej szklanką wody lub bulionu.
Danie możesz podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jeśli przywykłeś do wersji z chlebem, idealnym zamiennikiem będą kluski na parze. Wcale nie musisz wykonywać ich samodzielnie – wystarczy, że wybierzesz te gotowe i przyrządzisz zgodnie z zaleceniami z opakowania.

Gulasze – pyszne dania jednogarnkowe
Kolejnym z klasycznych dań jednogarnkowych jest gulasz. To potrawa, którą przygotujesz na wiele sposobów i dostosujesz do własnych upodobań. Jeżeli jadasz mięso, to jako podstawę wybierz wołowinę lub wieprzowinę, które następnie udusisz razem z warzywami w aromatycznym sosie. Masz ochotę na coś lżejszego? Mięsa z kurczaka czy indyka, coraz częściej są bazą dla gulaszu z uwagi na ich mniejszą kaloryczność. W opcji wegetariańskiej czy wegańskiej zamień mięso na tofu czy ciecierzycę, które również świetnie pasują do tego dania.
W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, możesz wybrać opcję warzywną, warzywno-grzybową czy po prostu grzybową. Wśród warzyw, obok podstawowych takich jak cebula i czosnek, masz przede wszystkim do wyboru: paprykę, pomidory, cukinię, dynię, marchew, pietruszkę, selery, pory, ale także brokuły, kalafiory czy kalarepę. Takie danie lepiej smakuje na drugi dzień, więc śmiało ugotuj większą porcję, którą będziesz mógł cieszyć się dłużej.
Możesz także eksperymentować z sosami. Wcale nie musisz zabielać gulaszu kwaśną czy słodką śmietaną lub zagęszczać zasmażką. Decydując się na pomidory, dodatek przecieru lub passaty możesz zrezygnować z typowych rozwiązań. Kolejną opcją jest gulasz w stylu azjatyckim. Zamiast mąki pszennej wybierz tę ziemniaczaną i wymieszaj ją z wodą przed dodaniem.
Gulasz zarówno z mięsem, jak i w wersji warzywnej możesz podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym dodatkiem są oczywiście młode ziemniaki lub puree z ziemniaków. Możesz je jednak zastąpić kopytkami, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi. Jeżeli wybierzesz gotowe rozwiązania, to każdego dnia możesz jeść gulasz z czymś innym bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na dodatkowe gotowanie.
W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, możesz wybrać opcję warzywną, warzywno-grzybową czy po prostu grzybową. Wśród warzyw, obok podstawowych takich jak cebula i czosnek, masz przede wszystkim do wyboru: paprykę, pomidory, cukinię, dynię, marchew, pietruszkę, selery, pory, ale także brokuły, kalafiory czy kalarepę. Takie danie lepiej smakuje na drugi dzień, więc śmiało ugotuj większą porcję, którą będziesz mógł cieszyć się dłużej.
Możesz także eksperymentować z sosami. Wcale nie musisz zabielać gulaszu kwaśną czy słodką śmietaną lub zagęszczać zasmażką. Decydując się na pomidory, dodatek przecieru lub passaty możesz zrezygnować z typowych rozwiązań. Kolejną opcją jest gulasz w stylu azjatyckim. Zamiast mąki pszennej wybierz tę ziemniaczaną i wymieszaj ją z wodą przed dodaniem.
Gulasz zarówno z mięsem, jak i w wersji warzywnej możesz podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym dodatkiem są oczywiście młode ziemniaki lub puree z ziemniaków. Możesz je jednak zastąpić kopytkami, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi. Jeżeli wybierzesz gotowe rozwiązania, to każdego dnia możesz jeść gulasz z czymś innym bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na dodatkowe gotowanie.
Curry – danie jednogarnkowe w klimatach Azji
W sytuacji, gdy lubisz klimaty orientalne, postaw na curry, czyli danie jednogarnkowe o lekko słodkim smaku. Podobnie jak gulasz, możesz je dowolnie modyfikować i robić na bazie kurczaka lub w wersji warzywnej – z ciecierzycą lub tofu.
Bazą są tu warzywa takie jak cebula, czosnek oraz papryka, wraz z dodatkami – imbirem, mleczkiem kokosowym, pastą curry i garścią świeżej kolendry. Wersję tę możesz dowolnie modyfikować dodając np. marchewkę, pietruszkę, cukinię, fasolkę szparagową, szpinak, groszek cukrowy czy kukurydzę.
Tradycyjnie curry podaje się z ryżem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zamienić go na coś innego. Polecamy kluski śląskie oraz placki ziemniaczane, zwłaszcza gdy nie masz czasu gotować. Wybierając gotowe dania, możesz także każdemu domownikowi zaproponować inny dodatek, w zależności od tego, co lubi najbardziej.
Już wiesz, że przygotowanie dań jednogarnkowych to nie tylko oszczędność czasu, ale także możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i składnikami. Wybierając do tego gotowe kluski czy placki możesz stworzyć pyszne i sycące potrawy, które zadowolą całą rodzinę.
Bazą są tu warzywa takie jak cebula, czosnek oraz papryka, wraz z dodatkami – imbirem, mleczkiem kokosowym, pastą curry i garścią świeżej kolendry. Wersję tę możesz dowolnie modyfikować dodając np. marchewkę, pietruszkę, cukinię, fasolkę szparagową, szpinak, groszek cukrowy czy kukurydzę.
Tradycyjnie curry podaje się z ryżem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zamienić go na coś innego. Polecamy kluski śląskie oraz placki ziemniaczane, zwłaszcza gdy nie masz czasu gotować. Wybierając gotowe dania, możesz także każdemu domownikowi zaproponować inny dodatek, w zależności od tego, co lubi najbardziej.
Już wiesz, że przygotowanie dań jednogarnkowych to nie tylko oszczędność czasu, ale także możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i składnikami. Wybierając do tego gotowe kluski czy placki możesz stworzyć pyszne i sycące potrawy, które zadowolą całą rodzinę.