Jak przygotować krokiety? Ciasto na naleśniki i zawijanie krokiety
Jednym z tradycyjnych polskich przepisów, których nie może zabraknąć na naszych stołach, są zdecydowanie krokiety. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ponieważ składa się z kilku elementów, takich jak farsz, naleśnik oraz panierka.
Każdy z nich wymaga dopracowania, aby końcowy efekt był zadowalający - chrupiąca panierka, puszysty naleśnik i idealnie zawinięty, a zamknięty w nim farsz pyszny i aromatyczny. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak zawijać krokiety, aby się nie rozpadały i podsuniemy kilka innych tajników, które warto znać.
Jak zrobić ciasto na naleśniki do krokietów?
Przepis na ciasto:
Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 10 porcji, jednak wszystko zależy od grubości ciasta oraz wielkości Twojej patelni.
Aby potrawa miała dobrą fakturę i wspaniale się prezentowała, należy zrobić idealne ciasto na krokiety. Jeśli chcesz, żeby było gładkie i nie pękało przy zwijaniu, użyj przesianej przez sitko mąki. Ciasto należy zmiksować. Jeśli używasz trzepaczki, możesz je odstawić i dać mu odpocząć przez kilka minut, aby pozbyć się grudek. Dla uzyskania puszystej konsystencji masy polecamy dodać około 1/3 szklanki wody gazowanej – to trik stosowany przez wiele gospodyń. Smaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Nalewaj ciasto naleśnikowe w takiej ilości, aby wychodziły cienkie i elastyczne, ale nie kruche. Pamiętaj, aby naleśniki po usmażeniu przestygły przez chwilę.
- 2 szklanki mąki pszennej (około 250 g)
- 2 szklanki mleka (około 500 ml)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody gazowanej (około 125 ml)
- Szczypta soli
Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 10 porcji, jednak wszystko zależy od grubości ciasta oraz wielkości Twojej patelni.
Aby potrawa miała dobrą fakturę i wspaniale się prezentowała, należy zrobić idealne ciasto na krokiety. Jeśli chcesz, żeby było gładkie i nie pękało przy zwijaniu, użyj przesianej przez sitko mąki. Ciasto należy zmiksować. Jeśli używasz trzepaczki, możesz je odstawić i dać mu odpocząć przez kilka minut, aby pozbyć się grudek. Dla uzyskania puszystej konsystencji masy polecamy dodać około 1/3 szklanki wody gazowanej – to trik stosowany przez wiele gospodyń. Smaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Nalewaj ciasto naleśnikowe w takiej ilości, aby wychodziły cienkie i elastyczne, ale nie kruche. Pamiętaj, aby naleśniki po usmażeniu przestygły przez chwilę.
Jak zawijać krokiety?
- Połóż naleśnik jaśniejszą stroną do zewnątrz (ta strona jeszcze się przyrumieni) i posmaruj go niezbyt grubo farszem.
- Zagnij jego boki na kilka centymetrów, tak, aby farsz nie wypadał podczas zwijania, i przytrzymaj.
- Następnie zagnij dolną krawędź (do ¼ długości).
- Zwiń całość w rulon kierując się ku górze.
Jaka panierka do krokietów?
Tradycyjną panierkę do krokietów przygotujesz z dwóch elementów: jajka zmieszanego z mlekiem oraz bułki tartej. Jeśli jednak nie chcesz używać jajek, istnieje kilka zamienników, które również zapewnią, że danie będzie smaczne i sprężyste. Oto kilka propozycji, w czym możesz je panierować:
- Mieszanka mąki z wodą: Wymieszaj mąkę (może być pszenna, kukurydziana, ryżowa lub inna) z wodą, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Ta metoda tworzy lepką, a jednocześnie chrupiącą po usmażeniu powierzchnię.
- Roślinne mleko z mąką: Możesz użyć roślinnego zamiennika, na przykład sojowego, migdałowego lub owsianego, zamiast mleka krowiego. Wymieszaj je z mąką, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Mieszanka majonezu lub musztardy: Majonez lub musztarda są doskonałymi alternatywami. Ta metoda sprawi, że będą mieć wyjątkowy smak.
Jak smażyć krokiety krok po kroku?
Rozgrzej olej na średnim ogniu, aż będzie gorący. Aby sprawdzić, czy osiągnął odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić mały kawałek ciasta – jeśli zacznie skwierczeć i unosić się na powierzchni, patelnia jest gotowa. Idealna temperatura to około 180°C.
Delikatnie układaj krokiety na rozgrzanej patelni, uważając, aby nie było ich zbyt wiele – może to obniżyć temperaturę oleju, co spowoduje, że będą chłonąć za dużo tłuszczu. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony, pozwalając im się zrumienić. Kiedy jedna strona nabierze odpowiedniego koloru, delikatnie przewróć go szczypcami lub łopatką na drugą stronę.
Po uzyskaniu złotobrązowego koloru, wyjmij je z oleju i umieść na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Pomoże to odsączyć nadmiar tłuszczu, co sprawi, że ciasto będzie bardziej chrupiące i lżejsze. Możesz również delikatnie przycisnąć ciasto od góry. Podawaj od razu po usmażeniu, aby cieszyć się najlepszą teksturą i smakiem. Możesz je serwować z różnymi dodatkami. Krokiety z mięsem i grzybami lub w wersji mięsnej będą świetnie smakować z sosami, sałatkami czy barszczem czerwonym.
Delikatnie układaj krokiety na rozgrzanej patelni, uważając, aby nie było ich zbyt wiele – może to obniżyć temperaturę oleju, co spowoduje, że będą chłonąć za dużo tłuszczu. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony, pozwalając im się zrumienić. Kiedy jedna strona nabierze odpowiedniego koloru, delikatnie przewróć go szczypcami lub łopatką na drugą stronę.
Po uzyskaniu złotobrązowego koloru, wyjmij je z oleju i umieść na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Pomoże to odsączyć nadmiar tłuszczu, co sprawi, że ciasto będzie bardziej chrupiące i lżejsze. Możesz również delikatnie przycisnąć ciasto od góry. Podawaj od razu po usmażeniu, aby cieszyć się najlepszą teksturą i smakiem. Możesz je serwować z różnymi dodatkami. Krokiety z mięsem i grzybami lub w wersji mięsnej będą świetnie smakować z sosami, sałatkami czy barszczem czerwonym.
Oferta dań gotowych “U Jędrusia”
Stworzenie perfekcyjnych naleśników lub całych krokietów jest zbyt skomplikowane? Skorzystaj z gotowego rozwiązania, które oferuje firma “U Jędrusia”! W asortymencie znajdziesz wyśmienite propozycje gotowych krokietów z mięsem oraz w dwóch innych wariantach: z kapustą i grzybami lub z pieczarkami i serem mozzarella.