Łazanki z kapustą kiszoną - przepis

Domowe łazanki z kapustą i grzybami lub kiełbasą i boczkiem to klasyka kuchni polskiej, która łączy w sobie prostotę i bogactwo smaków. To doskonała propozycja na ciepły, sycący posiłek w chłodniejsze dni.
Domowe łazanki z kapustą i grzybami lub kiełbasą i boczkiem to klasyka kuchni polskiej, która łączy w sobie prostotę i bogactwo smaków. To doskonała propozycja na ciepły, sycący posiłek w chłodniejsze dni. Charakteryzuje się delikatnym makaronem, aromatyczną kapustą kiszoną oraz dodatkiem podsmażonej cebuli i boczku. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników, co czyni je idealnym daniem obiadowym zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Poniżej znajdziesz krok po kroku przepis na ten tradycyjny polski przysmak, który zachwyci Twoje podniebienie.

Prosty przepis na łazanki z kiszonej kapusty

Składniki:
  • opakowanie makaronu łazanki
  • 500 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy do łazanek: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do osolonej wody 2 łyżki oleju, żeby uniknąć sklejania się ciasta. Po upływie czasu wskazanego w instrukcji ostrożnie odcedzić i płukać zimną, bieżącą wodą. 

Następnie obgotować kapustę kiszoną z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Tak przygotowaną kapustę po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.

Boczek pokroić w niewielkie paseczki, kiełbasę (w zależności od średnicy) na cienkie plasterki lub półplasterki. Grzyby wybierz wedle upodobań. Najczęściej są to pieczarki, mogą być jednak także borowiki lub podgrzybki. Jeśli nie posiadasz kiełbasy, możesz dodać szynki, lub nawet zdecydować się na obiad bez mięsa - łazanki z kapustą i pieczarkami to także pyszna opcja.

Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy lub oleju (olej ma wyższą temperaturę dymienia), dodaj pokrojone składniki, całość smaż ok. 10 minut. Następnie należy dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę, doprawić do smaku solą i innymi dodatkami, całość smażyć kolejne 10 minut. Możesz podlać niewielką ilością wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba. 

Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Całość chwilę zapiekać, żeby smaki się połączyły.

Nie masz czasu na gotowanie? Skorzystaj z naszego gotowego rozwiązania! U Jędrusia znajdziesz wyśmienite łazanki z kapustą i grzybami, które rozpieszczą twoje podniebienie.