Placki ziemniaczane z łososiem, cukrem, czy szpinakiem i serem?

Placki ziemniaczane pokochał niemal każdy, kto kiedykolwiek ich próbował. Co więcej, uwielbiają je także kucharze. Co o tym decyduje? Przede wszystkim doskonały smak i uniwersalność dania. Placki ziemniaczane można podawać na słodko i słono bez względu na okazję. Przepisy, które proponujemy udowadniają, że to danie jest idealne na co dzień, lecz z powodzeniem sprawdzi się także podczas ważnych uroczystości. Dzięki odpowiednim dodatkom może być naprawdę eleganckie. Przykładem są m.in. placki ziemniaczane z łososiem.

Placki ziemniaczane na słono i na słodko - poznaj uniwersalną bazę dla swoich dań

Placki ziemniaczane, to jedna z bardziej lubianych mącznych baz obiadowych. Przygotowane według tradycyjnego przepisu, zachwycają miękkością i smakiem, który może być różny, zależnie od wykorzystanych dodatków. Placki ziemniaczane, ku zaskoczeniu wielu osób, można jeść nie tylko na słono - doskonale smakują również na słodko. Dlaczego? Otóż ciasto wykorzystuje zaledwie 5 składników: mąkę, surowe tarte ziemniaki, cebulę, sól oraz jaja, co sprawia, że cechuje się neutralnym smakiem. Takie są również gotowe placki ziemniaczane z naszej oferty. Jak powinieneś je przyrządzić, aby zachować wszystkie walory dania i cieszyć się zupełnie nowymi połączeniami smakowymi? 

Nasze placki ziemniaczane nadają się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - bezpośrednio przed podaniem musisz je podgrzać w mikrofali (3 minuty) lub na patelni (5 minut), a następnie - wyłożyć na talerz. Jeśli przygotujesz je według zaleceń producenta, gotowe danie będzie zachwycało perfekcyjną konsystencją i doskonałym smakiem - mocno zbliżonym do tego, jak ten, który pamiętasz z domu.

Placki ziemniaczane z łososiem

Mało znaną, lecz smaczną i bardzo wyszukaną propozycją są placki ziemniaczane z łososiem. To danie na talerzu prezentuje się szalenie elegancko - pojedynczy placek jest bowiem bazą dla dodatków o nieszablonowym wyglądzie i ciekawym smaku. Co więcej, placki ziemniaczane z łososiem możesz przygotować w dwóch wariantach:

  • z serkiem kremowym, ogórkiem i koperkiem. Placki ziemniaczane z łososiem będą smaczne tylko, jeśli uzupełnisz je o odpowiednie dodatki. Pierwszą propozycją jest kremowy serek, połączony ze świeżym koperkiem i drobno posiekanym ogórkiem. Doprawioną do smaku pastę wyłóż na ciepły placek, a bezpośrednio na niej ułóż plastry wędzonego łososia. Całość ozdób świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. 
  • z czosnkową śmietanką. Placki ziemniaczane z łososiem i czosnkową śmietanką, to wariant, który pokochają zwłaszcza miłośnicy wyrazistych smaków. Aby je przygotować, połącz przeciśnięty przez praskę czosnek ze śmietaną (18%) i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem). Przygotowany sos wyłóż na ciepły placek, a bezpośrednio na nim ułóż wędzonego łososia. Całość dopraw czosnkiem niedźwiedzim. Dzięki temu smak dania będzie bardziej wyrazisty. 

Placki ziemniaczane z cukrem

Placki ziemniaczane na słodko, to ciekawe połączenie, które wciąż budzi emocje. Tymczasem ze śmietaną i cukrem smakują one… wyśmienicie! Jak możesz je przyrządzić? Bezpośrednio na ciepłe placki wyłóż śmietanę (18%), a całość - posyp cukrem. Pamiętaj, że to danie najlepiej smakuje zaraz po podaniu. 

Musisz wiedzieć, że w tym przypadku gotowe placki ziemniaczane zdecydowanie lepiej przygotować na patelni, gdyż powinny one być zarumienione i lekko chrupiące.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem

Nie masz pomysłu na to, jak w ciekawy i atrakcyjny sposób serwować szpinak? Wykorzystaj zielone liście do dekoracji placków ziemniaczanych. Zanim jednak wyłożysz je na talerz, rozpuść na patelni łyżkę masła i podsmaż szpinak, doprawiając go przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie - ułóż na placku i obficie posyp startym serem - parmezanem lub mozzarellą. 

Co ważne, ten wariant placków ziemniaczanych powinieneś przygotować bezpośrednio na patelni lub w piekarniku albo mikrofali, gdyż ser musi się roztopić. Oczywiście nie wyklucza to konieczności wcześniejszego poddania placków obróbce termicznej. Jest to konieczne, aby danie było zdatne do spożycia.