Placki ziemniaczane z łososiem, cukrem, czy szpinakiem i serem?
Placki ziemniaczane pokochał niemal każdy, kto kiedykolwiek ich próbował. Co więcej, uwielbiają je także kucharze. Co o tym decyduje? Przede wszystkim doskonały smak i uniwersalność dania. Placki ziemniaczane można podawać na słodko i słono bez względu na okazję. Przepisy, które proponujemy udowadniają, że to danie jest idealne na co dzień, lecz z powodzeniem sprawdzi się także podczas ważnych uroczystości. Dzięki odpowiednim dodatkom może być naprawdę eleganckie. Przykładem są m.in. placki ziemniaczane z łososiem.
Placki ziemniaczane na słono i na słodko - poznaj uniwersalną bazę dla swoich dań
Placki ziemniaczane, to jedna z bardziej lubianych mącznych baz obiadowych. Przygotowane według tradycyjnego przepisu, zachwycają miękkością i smakiem, który może być różny, zależnie od wykorzystanych dodatków. Placki ziemniaczane, ku zaskoczeniu wielu osób, można jeść nie tylko na słono - doskonale smakują również na słodko. Dlaczego? Otóż ciasto wykorzystuje zaledwie 5 składników: mąkę, surowe tarte ziemniaki, cebulę, sól oraz jaja, co sprawia, że cechuje się neutralnym smakiem. Takie są również gotowe placki ziemniaczane z naszej oferty. Jak powinieneś je przyrządzić, aby zachować wszystkie walory dania i cieszyć się zupełnie nowymi połączeniami smakowymi?
Nasze placki ziemniaczane nadają się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - bezpośrednio przed podaniem musisz je podgrzać w mikrofali (3 minuty) lub na patelni (5 minut), a następnie - wyłożyć na talerz. Jeśli przygotujesz je według zaleceń producenta, gotowe danie będzie zachwycało perfekcyjną konsystencją i doskonałym smakiem - mocno zbliżonym do tego, jak ten, który pamiętasz z domu.
Nasze placki ziemniaczane nadają się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - bezpośrednio przed podaniem musisz je podgrzać w mikrofali (3 minuty) lub na patelni (5 minut), a następnie - wyłożyć na talerz. Jeśli przygotujesz je według zaleceń producenta, gotowe danie będzie zachwycało perfekcyjną konsystencją i doskonałym smakiem - mocno zbliżonym do tego, jak ten, który pamiętasz z domu.
Placki ziemniaczane z łososiem
Mało znaną, lecz smaczną i bardzo wyszukaną propozycją są placki ziemniaczane z łososiem. To danie na talerzu prezentuje się szalenie elegancko - pojedynczy placek jest bowiem bazą dla dodatków o nieszablonowym wyglądzie i ciekawym smaku. Co więcej, placki ziemniaczane z łososiem możesz przygotować w dwóch wariantach:
- z serkiem kremowym, ogórkiem i koperkiem. Placki ziemniaczane z łososiem będą smaczne tylko, jeśli uzupełnisz je o odpowiednie dodatki. Pierwszą propozycją jest kremowy serek, połączony ze świeżym koperkiem i drobno posiekanym ogórkiem. Doprawioną do smaku pastę wyłóż na ciepły placek, a bezpośrednio na niej ułóż plastry wędzonego łososia. Całość ozdób świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.
- z czosnkową śmietanką. Placki ziemniaczane z łososiem i czosnkową śmietanką, to wariant, który pokochają zwłaszcza miłośnicy wyrazistych smaków. Aby je przygotować, połącz przeciśnięty przez praskę czosnek ze śmietaną (18%) i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem). Przygotowany sos wyłóż na ciepły placek, a bezpośrednio na nim ułóż wędzonego łososia. Całość dopraw czosnkiem niedźwiedzim. Dzięki temu smak dania będzie bardziej wyrazisty.
Placki ziemniaczane z cukrem
Placki ziemniaczane na słodko, to ciekawe połączenie, które wciąż budzi emocje. Tymczasem ze śmietaną i cukrem smakują one… wyśmienicie! Jak możesz je przyrządzić? Bezpośrednio na ciepłe placki wyłóż śmietanę (18%), a całość - posyp cukrem. Pamiętaj, że to danie najlepiej smakuje zaraz po podaniu.
Musisz wiedzieć, że w tym przypadku gotowe placki ziemniaczane zdecydowanie lepiej przygotować na patelni, gdyż powinny one być zarumienione i lekko chrupiące.
Musisz wiedzieć, że w tym przypadku gotowe placki ziemniaczane zdecydowanie lepiej przygotować na patelni, gdyż powinny one być zarumienione i lekko chrupiące.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem i serem
Nie masz pomysłu na to, jak w ciekawy i atrakcyjny sposób serwować szpinak? Wykorzystaj zielone liście do dekoracji placków ziemniaczanych. Zanim jednak wyłożysz je na talerz, rozpuść na patelni łyżkę masła i podsmaż szpinak, doprawiając go przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie - ułóż na placku i obficie posyp startym serem - parmezanem lub mozzarellą.
Co ważne, ten wariant placków ziemniaczanych powinieneś przygotować bezpośrednio na patelni lub w piekarniku albo mikrofali, gdyż ser musi się roztopić. Oczywiście nie wyklucza to konieczności wcześniejszego poddania placków obróbce termicznej. Jest to konieczne, aby danie było zdatne do spożycia.
Co ważne, ten wariant placków ziemniaczanych powinieneś przygotować bezpośrednio na patelni lub w piekarniku albo mikrofali, gdyż ser musi się roztopić. Oczywiście nie wyklucza to konieczności wcześniejszego poddania placków obróbce termicznej. Jest to konieczne, aby danie było zdatne do spożycia.