Savoir-vivre - ułożenie sztućców. Co powinieneś wiedzieć? Sprawdzamy!
Przygotowujesz uroczysty obiad dla rodziny albo wykwintną kolację w gronie przyjaciół? A może urządzasz urodziny i świętujesz tylko z najbliższymi? Sytuacji, w których znajomość ułożenia sztućców na stole okaże się niezbędna, jest sporo. Nie daj się zaskoczyć. Poznaj zasady savoir-vivre i dowiedz się, jak prawidłowo nakrywać do stołu oraz jakie jest właściwe ułożenie sztućców podczas posiłku.
Savoir-vivre, czyli co?
O savoir-vivre słyszałeś niejednokrotnie, jednak wciąż nie wiesz, co naprawdę oznacza? Określenie pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu brzmi znajomość życia. To zbiór zasad, które odnoszą się do wielu dziedzin i dotyczą m.in. zachowania w określonych sytuacjach, sposobu ubierania się stosownie do okoliczności oraz ułożenia sztućców. Ich znajomość przydaje się w sytuacjach formalnych oraz codziennych i świadczy o wysokiej kulturze osobistej.
Ułożenie sztućców wg savoir-vivre – ogólne zasady
Ułożenie sztućców na stole nie powinno być dziełem przypadku, dlatego warto tę sztukę opanować do perfekcji. Zgodnie z najważniejszą zasadą savoir-vivre, kluczowa jest kolejność układania sztućców po obu stronach talerza, czyli:
- najdalej od talerza, jako pierwsze z brzegu powinieneś ułożyć sztućce do pierwszego dania. Kolejne pary sztućców to kolejne dania;
- najbliżej talerza powinieneś ułożyć sztućce przeznaczone do ostatniego posiłku;
- nóż powinieneś obrócić ostrzem w stronę talerza;
- widelce powinieneś ułożyć zębami do góry.
Prawidłowe ułożenie sztućców – savoir-vivre na co dzień
Również na co dzień nie należy rezygnować z prawidłowego ułożenia sztućców. Dobrze jednak jeśli będziesz pamiętał, że to, w jaki sposób nakryjesz stół, w dużej mierze zależy od okazji oraz ilości posiłków, jakie zamierzasz podać. Przygotuj wyłącznie te naczynia, które realnie będą używane oraz trzy rodzaje sztućców (łyżkę, widelec, nóż) i ułóż je po prawej (nóż i łyżka) oraz lewej (widelec) stronie talerza.
Do posiłku zamierzasz podać deser? Przygotuj (dodatkowo) talerzyki deserowe oraz łyżeczkę i widelec do ciasta. Sztućce ułóż nad talerzykiem w taki sposób, żeby trzonek łyżeczki był tam, gdzie zęby widelca. Pamiętaj, że miejsce po prawej stronie talerzyka jest przeznaczone dla filiżanki.
Do posiłku zamierzasz podać deser? Przygotuj (dodatkowo) talerzyki deserowe oraz łyżeczkę i widelec do ciasta. Sztućce ułóż nad talerzykiem w taki sposób, żeby trzonek łyżeczki był tam, gdzie zęby widelca. Pamiętaj, że miejsce po prawej stronie talerzyka jest przeznaczone dla filiżanki.
Prawidłowe ułożenie sztućców – savoir-vivre na specjalne okazje
Szczególne okazje wymagają szczególnej oprawy, w tym także – odpowiedniego nakrycia stołu. Warto, abyś miał świadomość, że nie jest ono takie samo, jak stosowane na co dzień. W tym przypadku będziesz bowiem potrzebował więcej sztućców oraz więcej naczyń. Dlaczego? Otóż podczas formalnych spotkań podawanych posiłków jest więcej, są także bardziej różnorodne. Jak prezentuje się formalne nakrycie stołu i ułożenie sztućców zgodnie z zasadami savoir-vivre?
- Na talerzu ozdobnym typu changer umieść talerz obiadowy, a na nim – talerz do przystawek oraz złożoną serwetkę.
- Po lewej stronie talerzy połóż widelec obiadowy, a dalej – widelec do przystawek.
- Po prawej stronie talerzy ułóż kolejno: nóż obiadowy, nóż do przystawek, łyżeczkę do herbaty oraz łyżkę do zupy.
- Nad sztućcami ułożonymi z prawej strony talerza, ułóż: kieliszek do czerwonego wina, szklankę do wody, kieliszek do białego wina oraz kieliszek do szampana.
- Nad talerzami ułóż łyżeczkę do ciasta oraz widelec do ciasta.
- Nad sztućcami po lewej stronie ułóż talerz do pieczywa oraz nóż do pieczywa.
Ułożenie sztućców – savoir-vivre w trakcie posiłku
Zastanawiasz się, co zrobić ze sztućcami w trakcie posiłku? Koniecznie sprawdź – dzięki tej wiedzy łatwo i dyskretnie zakomunikujesz kelnerowi, co powinien zrobić z Twoim talerzem.
- Przed rozpoczęciem posiłku sztućce powinny leżeć po prawej i lewej stronie posiłku.
- Przerwę w trakcie posiłku należy zakomunikować, układając sztućce czubkami do siebie, w taki sposób, żeby się nie stykały.
- Na oczekiwanie na drugie danie wskażą sztućce położone na talerzu na krzyż. W tym przypadku nóż powinieneś położyć poziomo, pod widelcem (ułożonym pionowo).
- Jeśli widelec i nóż ułożysz poziomo, ostrzem oraz zębami w prawą stronę, dasz znać, że Ci smakowało.
- Skończyłeś jeść? Widelec oraz nóż połóż pionowo obok siebie, pilnując, żeby widelec znalazł się po lewej stronie.
- Układając sztućce czubkami do siebie, w taki sposób, żeby się stykały, dajesz znać, że posiłek Ci nie smakował.
Podsumowanie
Podsumowując, znajomość zasad savoir-vivre związanych z ułożeniem sztućców to nie tylko kwestia elegancji, ale również wyraz szacunku dla gości oraz dbałość o odpowiednią atmosferę. Niezależnie od tego, czy organizujesz kameralne spotkanie, czy też planujesz wykwintną kolację, podkreślisz uroczystość chwili i sprawisz, że każdy posiłek będzie wyjątkowy. Pamiętaj o zasadach nakrywania do stołu oraz symbolice ułożenia sztućców podczas posiłku – to drobne gesty, które potrafią znacząco wpłynąć na odbiór całego wydarzenia.