Zupa z pierogami - nasze 4 propozycje

Kuchnia polska kryje w sobie wiele wspaniałych, bardzo charakterystycznych potraw – z pewnością każdy z nas się z tym zgodzi. Jednak po wielu latach jedzenia na obiad rosołu z makaronem czy pomidorowej z ryżem, standardowe, tradycyjne dania mogą nam się zwyczajnie trochę znudzić… mimo tego, że są bardzo bliskie naszemu sercu. Warto wprowadzić do nich powiew świeżości i nadać im bardziej oryginalnego charakteru. Jak to zrobić, żeby nie utracić polskiego smaku, ale i spróbować czegoś nowego? U Jędrusia ma na to sposób!

Zupa i pierogi, czyli kombinacja dwóch potraw

Połącz dwa charakterystyczne polskie dania: pierogi oraz zupę i stwórz z nich niebanalną kombinację! Pierogi jako alternatywny składnik zamiast makaronu czy ryżu to świetny pomysł na obiad, który na pewno zainteresuje każdego smakosza polskiej kuchni. Sprawdź poniżej, jak z pomocą kilku prostych kroków możesz stworzyć naprawdę niezwykłą kompozycję.

Barszcz czerwony

Nasza najprostsza propozycja: zamiast uszek czy pasztecików postaw na gotowe pierogi z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami, które oferuje U Jędrusia! Podczas świątecznych przygotowań zaoszczędzisz dużo czasu – nie musisz wyrabiać ciasta i lepić uszek. Barszcz stanie się dużo ciekawszy, a równocześnie zachowa swój świąteczny czar. Wybierz nasze danie gotowe, stworzone w oparciu o tradycyjne receptury. Jeśli nie mamy świąt, a lubisz barszcz na co dzień – spróbuj pierogów z mięsem “U Jędrusia” jako dodatku. Zawsze będą strzałem w dziesiątkę.

Przepis:


Umyj i obierz buraki, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oleju, aż staną się miękkie. Dodaj buraki i smaż przez chwilę. Następnie wlej wywar, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż wszystkie kawałki będą miękkie. Pokrop sokiem z cytryny lub octem, aby nadać zupie kwasowości i barwy. Przecedź barszcz przez sito, aby uzyskać klarowny płyn. Polecamy gorący barszcz czerwony z uszkami, krokietami lub pierożkami.

Zupa pomidorowa

Tutaj doskonale będzie pasował aksamitny farsz pierogów ruskich od U Jędrusia. Farsz składa się z ziemniaków dobrego gatunku i wysokiej jakości twarogu, wraz z naszym sekretnym dodatkiem… czyli smażoną cebulką. Gwarantujemy, że cebulka świetnie pasuje do pomidorów, nadając im bogatszych walorów.

Przepis:

Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oleju w dużym garnku, aż staną się miękkie i lekko złociste. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż przez krótki czas, aż zaczną się rozpadać. Wlej bulion i dodaj koncentrat, przez cały czas mieszając. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez co najmniej 10 minut, aby smaki się połączyły.

Po ugotowaniu zmiksuj wszystko na gładką konsystencję przy użyciu blendera ręcznego lub stacjonarnego. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru, dostosowując przyprawy według własnych preferencji. Jeśli chcesz, aby konsystencja była bardziej kremowa, dodaj śmietanę i delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Przed podaniem udekoruj porcję posiekaną świeżą bazylią.

Zupa grzybowa

Jeśli jesteś fanem mocniejszych dań, koniecznie spróbuj zupy grzybowej z dodatkiem pierogów z mięsem od “U Jędrusia”! Połączenie bardzo aromatycznych grzybów z dobrze przyprawionym mięsem, jakie znajdziesz w naszym farszu, jest naprawdę warte uwagi. Taka zupa z pierożkami przywiedzie Ci na myśl skojarzenie z polską kuchnią myśliwską.

Przepis:


Rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów w ciepłej wodzie przez około 30 minut, aby zmiękły. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż oba składniki, aż staną się miękkie i lekko złociste.

Dodaj pokrojone świeże grzyby i smaż, aż zaczną się rumienić, a następnie dolej te namoczone wraz z wodą. Dzięki temu wywar zyska głęboki smak umami. Wlej bulion, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aby wszystko się połączyło. W tym czasie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Na koniec możesz włożyć sezonowe zioła, takie jak natka pietruszki.

Zupa szczawiowa

To mniej popularne danie, które nie pojawia się tak często na talerzach, ale na pewno doskonale pamiętają je nasze mamy i babcie. Warto przywrócić jego świetność! Kwaskową, zieloną zupę doskonale uzupełnią pierożki ze szpinakiem i serem. Biały ser feta, dość słony w smaku, świetnie przełamie smak szczawiu i pięknie będzie kontrastował z zielenią.

Przepis:


Rozpocznij od dokładnego umycia świeżego szczawiu, a następnie drobno go posiekaj. Weź duży gar, rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. W kolejnym kroku należy wrzucać szczaw i smażyć, aż zmięknie i zmieni kolor na ciemniejszy. Następnie wlej bulion, dobrze wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia.

Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę lub pierożki, aby zupa była bardziej sycąca, i gotuj, aż dodatki będą gotowe. Dopraw zupę solą i pieprzem, możesz także dodawać odrobinę śmietany. Na koniec możesz dodać ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki, co wzbogaci jej konsystencję i wygląd. Podawaj zupę szczawiową gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. 

Zachęcamy do spróbowania choć jednej z tych nietuzinkowych propozycji – koniecznie z pierogami U Jędrusia!