Jak zrobić gulasz? Prosty przepis na sos mięsny po węgiersku
Gulasz to sycące, obłędnie smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które podkręca smak innych potraw i równocześnie – może być podawane solo. Niestety, przyrządzenie idealnego sosu mięsnego to niemal zawsze wyzwanie. Jak zrobić gulasz? Odkryj tajemnicę perfekcyjnej kompozycji składników i poszukaj wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć kulinarny sukces. Skorzystaj z przepisu, który przygotowaliśmy i sprawdź, czy nasze lifehacki naprawdę działają!
Skąd pochodzi gulasz? Co to za danie?
Gulasz, czyli gęsty i aromatyczny sos z mięsem i warzywami to danie, które jako pierwsi przygotowywali węgierscy pasterze. Obecnie stanowi danie narodowe Węgier i jest uwielbiany w niemal całej Europie. Po gulasz szczególnie chętnie sięgamy w Polsce, łącząc sos mięsny z rodzimymi dodatkami, m.in. kluskami śląskimi.
Oryginalny gulasz to staranna kompozycja mięsa i warzyw, głównie cebuli i papryki, duszonych w niskiej temperaturze (poniżej punktu wrzenia wody). Sos jest zazwyczaj treściwy i odpowiednio zagęszczony lub zredukowany.
Oryginalny gulasz to staranna kompozycja mięsa i warzyw, głównie cebuli i papryki, duszonych w niskiej temperaturze (poniżej punktu wrzenia wody). Sos jest zazwyczaj treściwy i odpowiednio zagęszczony lub zredukowany.
Jak zrobić gulasz? Prosty przepis na sos mięsny po węgiersku
Gulasz węgierski to bardzo uniwersalny pomysł na obiad. Przygotowany według proponowanego przepisu jest idealny do dań mącznych i ziemniaczanych, jak chociażby kluski śląskie albo placki ziemniaczane. Jak zrobić gulasz węgierski?
Mięso pokrój w niewielką kostkę, a następnie - wymieszaj z przyprawami. Aby składniki lepiej się połączyły, możesz dodać łyżkę oleju. Następnie obierz cebulę i posiekaj w piórka. Kiedy będzie gotowa, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, uważając, żeby się nie zarumieniła. Dodaj do niej mięso oraz obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli są małe, nie musisz ich dzielić na części. Całość smaż bez przykrycia około 20 minut.
Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w kostkę, a czosnek – w plasterki. Podsmaż je wraz z mięsem, a kiedy zmiękną, dodaj posiekane pomidory i pół szklanki wody. Całość zamieszaj i duś pod przykryciem do 30 minut, często mieszając. Jeśli gotowy gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zredukować albo zagęścić mąką pszenną.
Składniki:
- 500 g karkówki
- 2 białe cebule
- 200-300 g pieczarek
- 2-3 pomidory
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, chili
- 150 ml wody
Wykonanie:
Mięso pokrój w niewielką kostkę, a następnie - wymieszaj z przyprawami. Aby składniki lepiej się połączyły, możesz dodać łyżkę oleju. Następnie obierz cebulę i posiekaj w piórka. Kiedy będzie gotowa, zeszklij ją na rozgrzanym oleju, uważając, żeby się nie zarumieniła. Dodaj do niej mięso oraz obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli są małe, nie musisz ich dzielić na części. Całość smaż bez przykrycia około 20 minut.
Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w kostkę, a czosnek – w plasterki. Podsmaż je wraz z mięsem, a kiedy zmiękną, dodaj posiekane pomidory i pół szklanki wody. Całość zamieszaj i duś pod przykryciem do 30 minut, często mieszając. Jeśli gotowy gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zredukować albo zagęścić mąką pszenną.
Jeszcze lepszy gulasz? Praktyczne wskazówki
Gulasz to danie, które świetnie rozgrzewa, a jednocześnie zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Aby stworzyć naprawdę wyjątkową mieszankę, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów.
Sekret pysznego gulaszu jest banalnie prosty – to wysokiej jakości mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Perfekcyjny smak i pożądaną konsystencję danie zawdzięcza przede wszystkim świeżym składnikom, mięsnym, jak i warzywnym/ Dlatego warto zwrócić uwagę na pochodzenie produktów, które wybierasz.
Kluczowy dla idealnego smaku dania jest sposób przygotowania mięsa do gulaszu. Chcąc cieszyć się odpowiednio miękkimi kawałkami mięsa, pokrój je w niewielką kostkę, a następnie – podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj wodę i duś pod przykryciem. Jeśli zrobisz to dobrze, danie zwróci Twoją uwagę gęstą konsystencją i brązową barwą.
Gulasz możesz przygotować w wersji, którą lubisz najbardziej – mięsnej, warzywnej albo rozgrzewającej (ostrej) i w większej ilości. Oryginalny sos mięsny możesz bowiem bardzo łatwo przechowywać, mrożąc albo wekując nadmiar.
Odpowiednie mięso
Sekret pysznego gulaszu jest banalnie prosty – to wysokiej jakości mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Perfekcyjny smak i pożądaną konsystencję danie zawdzięcza przede wszystkim świeżym składnikom, mięsnym, jak i warzywnym/ Dlatego warto zwrócić uwagę na pochodzenie produktów, które wybierasz.
Właściwe przygotowanie
Kluczowy dla idealnego smaku dania jest sposób przygotowania mięsa do gulaszu. Chcąc cieszyć się odpowiednio miękkimi kawałkami mięsa, pokrój je w niewielką kostkę, a następnie – podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj wodę i duś pod przykryciem. Jeśli zrobisz to dobrze, danie zwróci Twoją uwagę gęstą konsystencją i brązową barwą.
Prawidłowe przechowywanie
Gulasz możesz przygotować w wersji, którą lubisz najbardziej – mięsnej, warzywnej albo rozgrzewającej (ostrej) i w większej ilości. Oryginalny sos mięsny możesz bowiem bardzo łatwo przechowywać, mrożąc albo wekując nadmiar.
Z czym podawać gulasz? Pyszne dodatki do sosu mięsnego
Gulasz to rewelacyjna baza obiadowa – dobrze smakuje solo i genialnie uzupełnia dania mączne i ziemniaczane. Z czym szczególnie warto łączyć gęsty sos mięsny? Przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi, kopytkami oraz kluskami śląskimi. Obawiasz się, że przygotowywanie ich jest zbyt czasochłonne lub wymaga wyszukanych umiejętności kulinarnych? Dzięki ofercie dań gotowych U Jędrusia nie musisz martwić się o smaczne drugie danie: wszystkie dodatki do gulaszu przygotujesz w mniej niż kwadrans i wszystkie będą idealne!
Co wyróżnia dania, które proponujemy? Przede wszystkim sprawdzone receptury i perfekcyjne proporcje. Jeśli poszczególne posiłki przygotujesz zgodnie z naszymi zaleceniami, możesz mieć pewność, że Cię zachwycą.
Co wyróżnia dania, które proponujemy? Przede wszystkim sprawdzone receptury i perfekcyjne proporcje. Jeśli poszczególne posiłki przygotujesz zgodnie z naszymi zaleceniami, możesz mieć pewność, że Cię zachwycą.