Prosty przepis na pyszny gulasz z kurczaka

Do niektórych dań bardzo chętnie wracamy, ponieważ są znane, proste i sprawdzone. Jedną z takich potraw jest gulasz z kurczaka – wyśmienity obiad, który ze względu na swoją delikatność oraz konsystencję przypada do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom czy seniorom. Co więcej, to potrawa, którą można w prosty sposób przygotować na jednej patelni lub w jednym garnku, serwując na wiele sposobów — z kopytkami, kluskami lub chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Oto prosty przepis na pyszny gulasz z kurczaka – podpowiadamy, jak przyrządzić go krok po kroku, a także z czym warto go podać, by zjeść smacznie i wygodnie, czerpiąc radość oraz satysfakcję z posiłku.

Jak zrobić gulasz z kurczaka? Przepisz krok po kroku

Tradycyjny gulasz to danie z kuchni węgierskiej składające się z mięsa (najlepiej wołowego), cebuli oraz papryki. Jego oryginalna nazwa (pörkölt) wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co tłumaczy się jako „przypieczony”, „przyrumieniony”. To potrawa niesamowicie uniwersalna i elastyczna, stąd na przestrzeni dziejów przeszła rozmaite przeobrażenia – jednym z nich jest wersja wykorzystująca mięso drobiowe.

Gulasz z kurczakiem to danie wieloskładnikowe, jednak niewymagające kulinarnej magii ani czasochłonnych operacji w kuchni. Z naszym przepisem przygotujesz je samodzielnie nawet, jeśli nie jesteś kulinarnym wirtuozem.

Gulasz z kurczaka – składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka (np. z piersi lub udźca bez skóry)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie, do zagęszczenia)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Dodaj kurczaka, smaż kilka minut, aż mięso się zetnie z każdej strony.
  4. Dodaj czerwoną paprykę, słodką paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Całość chwilę podsmaż.
  5. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut. Jeśli chcesz, możesz lekko zagęścić sos, dodając łyżeczkę mąki rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Gulasz jest gotowy, kiedy mięso jest miękkie, a sos lekko gęsty.

Z czym najlepiej podać gulasz z kurczaka?

Przyrządzony gulasz z kurczaka to dobry punkt wyjścia do stworzenia różnego rodzaju obiadów. Wszystko zależy od tego, co lubisz i ile masz czasu. Najprościej połączyć go z gotowymi zestawami U Jędrusia.

Placki ziemniaczane

Z gulaszem z kurczaka świetnie smakują placki ziemniaczane – zwłaszcza jeśli lubisz wyraźniejszy kontrast między miękkim sosem a chrupiącym dodatkiem. Wystarczy podgrzać je w piekarniku, na patelni lub we frytkownicy i nałożyć na nie porcję gulaszu. Możesz też dodać łyżkę kwaśnej śmietany i posypać wszystko natką pietruszki. Jeśli nie masz czasu albo chęci gotować, wybierz kompletny zestaw – placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku U Jędrusia.

Dania mączne – kopytka i kluski

Gulasz z kurczaka dobrze łączy się też z daniami mącznymi. W ofercie U Jędrusia znajdziesz kopytka, kluski śląskie czy kluski leniwe. Wszystkie przygotowane zostały z myślą wygodnego i szybkiego zaserwowania.

Kopytka wystarczy podsmażyć na patelni z odrobiną masła lub ugotować. Jeśli chcesz uzyskać efekt bardziej „obiadowy”, znany z kuchni domowej, wybierz kluski śląskie. Z kolei kluski leniwe sprawdzą się, gdy masz ochotę na coś delikatniejszego, ale równie sycącego.

Warzywa lub surówka – dodatki, które uzupełnią danie

Aby urozmaicić talerz, warto dodać do gulaszu ulubioną surówkę. Wśród najbardziej uniwersalnych połączeń są: kiszona kapusta, czerwona kapusta, marchewka z jabłkiem lub ogórki – świeże, małosolne albo kiszone. Możesz też dorzucić kilka ugotowanych brokułów, a także uzupełnić danie o mix sałat.

Gulasz to danie, które tak naprawdę niewiele potrzebuje. Broni się samo, a Ty możesz je łatwo dopasować do tego, co masz pod ręką. Jeśli szukasz sposobu na szybki i pyszny obiad bez gotowania, koniecznie sprawdź gotowe zestawy U Jędrusia!