Barszcz czerwony z krokietem - przepis na czysty barszcz
Barszcz czerwony z krokietem to jeden z najczęściej spotykanych propozycji dań ciepłych na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Jednak możemy znacznie przyspieszyć sobie przygotowanie takiego zestawu używając gotowych krokietów marki U Jędrusia. Różnorodność smaków na pewno zaskoczy niejedną osobę.
Przepis na barszcz do krokietów
przyćmiewa ich swoich smakiem, a subtelnie dopełnia. Poniżej przedstawiamy, jak przygotować pyszny barszcz na cztery porcje.
Na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodajemy przyprawy: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Można doprawić także czosnkiem i majeranek. W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż stanie się złocista, a następnie dodajemy ją do zupy.
Po zakończeniu gotowania, barszcz najlepiej jest zostawić na minimum 6 godzin, aby smaki miały czas dojrzeć. Przed podaniem delikatnie go podgrzewamy na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Dodanie 1-2 łyżek octu na końcu nada zupie charakterystyczny, lekko kwaśny akcent oraz uwydatni barwę. Na koniec barszcz przecedzamy, usuwając kawałki warzyw i przyprawy, a ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem według własnych upodobań.
Warto pamiętać, że smak można złagodzić dodając odrobinę cukru, jeśli okaże się zbyt kwaśny. Można też użyć łagodniejszego soku z cytryny zamiast octu. Czysty barszcz czerwony doskonale pasuje do pasztecików lub uszek, może być podawany z krokietami i pierogami, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna zupa. Jego smak z czasem się pogłębia, co sprawia, że można go przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
Składniki:
- 2 kg buraków, ugotowanych
- 2,5 litra bulionu
- 1 średnia cebula
- 1 liść laurowy
- 3 – 4 ziela angielskie
- parę ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu
Przepis na bulion
Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, włożyć ok. 300 g mięsa. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, dodać około 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem do miękkości przez 40 minut. Dodać obraną marchew, seler pietruszkę, 2 ząbki czosnku. Gotować przez ok. 20 minut.Przygotowanie barszczu
Klasyczny barszcz czerwony to esencja polskiej kuchni. Znany jest ze swojego intensywnego koloru i głębokiego smaku. Przygotowanie dania zaczyna się od ugotowania buraków w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je schłodzić, obrać i pokroić na większe kawałki lub plastry. Te przygotowane buraki dodajemy do wrzącego, wcześniej przecedzonego wywaru, z którego wyciągnięte zostały warzywa. Gotujemy je na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, co pozwala burakom oddać swój pełny smak i piękny kolor.Na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodajemy przyprawy: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Można doprawić także czosnkiem i majeranek. W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż stanie się złocista, a następnie dodajemy ją do zupy.
Po zakończeniu gotowania, barszcz najlepiej jest zostawić na minimum 6 godzin, aby smaki miały czas dojrzeć. Przed podaniem delikatnie go podgrzewamy na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Dodanie 1-2 łyżek octu na końcu nada zupie charakterystyczny, lekko kwaśny akcent oraz uwydatni barwę. Na koniec barszcz przecedzamy, usuwając kawałki warzyw i przyprawy, a ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem według własnych upodobań.
Warto pamiętać, że smak można złagodzić dodając odrobinę cukru, jeśli okaże się zbyt kwaśny. Można też użyć łagodniejszego soku z cytryny zamiast octu. Czysty barszcz czerwony doskonale pasuje do pasztecików lub uszek, może być podawany z krokietami i pierogami, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna zupa. Jego smak z czasem się pogłębia, co sprawia, że można go przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
Jak przygotować krokiety przed podaniem?
Przygotowanie krokietów jest bardzo proste i możemy wykonać to zadanie dosłownie przed podaniem, zwłaszcza jeśli skusisz się na pyszne gotowe krokiety od U Jędrusia. Umieść kilka sztuk na patelni i smaż przez 5 minut, obracając. Alternatywnie, możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej, lub zapiec przez 8 minut w piekarniku ustawionym na funkcję grill i termoobieg (200 °C). Krokiety powinny być dobrze podgrzane przed spożyciem.