Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tradycyjnej, polskiej kuchni. Są smaczne i sycące, a możliwości ich podania jest całe mnóstwo. Jeśli Ty również uwielbiasz to danie, koniecznie dowiedz się, jak podgrzać placki ziemniaczane!

Podgrzewanie placków ziemniaczanych na patelni to najlepsza metoda

Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że podgrzewanie placków ziemniaczanych na patelni to jedna z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod. Dzięki niej będziesz cieszyć się wyjątkowo chrupiącą skórką – a z pewnością właśnie taka jest najsmaczniejsza. 


Jak podgrzać placki ziemniaczane na patelni? Rozpocznij od rozgrzania jej na średnim ogniu i dodania niewielkiej ilość oleju lub masła. Najlepszym wyborem będzie patelnia o powłoce żeliwnej lub teflonowej. Kiedy tłuszcz zrobi się wystarczająco gorący, umieść na nim placki i smaż przez dwie minuty, a następnie obróć je i podgrzewaj przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie placki staną się złociste i chrupiące. 


Jeśli wybierzesz placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku, same placki podgrzewaj dokładnie w ten sam sposób. Sos natomiast podgrzej w garnku lub rondelku przez około 4-5 minut. Następnie umieść gulasz między plackami i udekoruj łyżką kwaśnej śmietany. Taki sposób podgrzania sprawi, że placki będą nie tylko świetnie smakowały, ale też pięknie prezentowały się na talerzu lub samej patelni.

Unikasz smażonych potraw? Podgrzej placki ziemniaczane w piekarniku

Nowoczesne patelnie pozwalają na smażenie bez dodatku tłuszczu, jednak wiele osób ceniących zdrowy tryb życia nadal wybiera inne metody podgrzewania dań. Dobrym wyborem może być piekarnik. Sprawdzi się on szczególnie wtedy, gdy chcesz podgrzać większą ilość placków jednocześnie. Skorzystaj z niego gdy dopadnie Cię większy apetyt lub kiedy zechcesz poczęstować gości pysznym obiadem. Choć to prosta potrawa, Twoi bliscy z pewnością ją docenią – w końcu chyba każdy lubi placki ziemniaczane! 


Aby podgrzać placki ziemniaczane w piekarniku, nagrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza, a następnie przełóż placki na blaszkę i podgrzewaj je przez 7-8 minut, do momentu, aż staną się gorące. Możesz być pewny, że tak przygotowane wyróżnią się chrupiącą skórką i i pełnym smaku wnętrzem. Możesz zjeść je samodzielnie, z pieczonym łososiem lub z warzywami prosto z grilla. Pomysłów jest naprawdę sporo!

Gotowe placki ziemniaczane podgrzejesz także w kuchence mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa to najwygodniejsza i najszybsza metoda podgrzewania placków ziemniaczanych. To jeden z głównych powodów, dlaczego wiele osób wybiera właśnie tę opcję. Co najważniejsze, tak przygotowane placki będą równie smaczne i chrupiące. Nowoczesne mikrofalówki wyposażone są w wiele ciekawych funkcji, jak na przykład grillowanie - warto je przetestować. 


Aby podgrzać placki w mikrofalówce, ułóż je na talerzu i podgrzewaj przez 4 minuty, ustawiając moc na 650 W. Ten sposób jest idealny, gdy chcesz szybko podgrzać niewielką porcję dania, na przykład na lunch.


W mikrofalówce podgrzejesz również placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym po węgiersku. Danie podgrzewaj w kuchence bez termoobiegu, przez 3 minuty, ustawiając moc 650 W. Taki sposób podgrzania placków ziemniaczanych zapewni najlepsze efekty.

Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? Wybierz placki ziemniaczane firmy U Jędrusia!

Choć przygotowanie placków ziemniaczanych nie należy do trudnych zadań, to wiele osób nie ma wystarczająco dużo czasu w ciągu dnia, aby zająć się czasochłonnym smażeniem. Jeśli należysz do grona fanów placków ziemniaczanych, jednak na co dzień brakuje Ci czasu, koniecznie zastanów się nad gotowymi plackami firmy U Jędrusia. Możesz wybrać zarówno te tradycyjne, bez dodatków, jak i z gulaszem wieprzowym po węgiersku. Pełny smaku obiad podgrzejesz zaledwie w kilka minut. Znajdź najlepszy dla siebie sposób podgrzewania placków ziemniaczanych i ciesz się ulubionym daniem zawsze wtedy, kiedy będziesz mieć na to ochotę!