Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić i z czym podawać?
Chrupiące placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni – znają i uwielbiają je setki osób. Nie ma w tym nic dziwnego – to fantastyczna i super uniwersalna baza obiadowa. Jak przyrządzić idealne placki ziemniaczane i z czym je podawać? Zostań z nami i zobacz, co musisz wiedzieć.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Odpowiadamy
Tradycyjne placki ziemniaczane nie chrupią? Zazwyczaj nie – są bowiem smażone na głębokim tłuszczu, a następnie – układane jeden na drugim. Jaki jest sekret idealnych placków? Otóż zdaniem niektórych najlepsze placki ziemniaczane przygotowuje się z młodych ziemniaków, gdyż zawierają one odpowiednio dużo skrobi. Czy to oznacza, że są daniem sezonowym? Absolutnie nie! Zobacz, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane latem i zimą i sprawdź, z czym je podawać.
Nietypowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków od przepisu klasycznego różni się zaledwie jednym szczegółem – dodatkiem skrobi. Młodych ziemniaków nie musisz bowiem obierać. Ich skórka jest bardzo cienka, poza tym to ona zapewnia plackom idealną chrupkość.
Masę ziemniaczaną dokładnie odcedź przez gazę, mocno dociskając rękoma. Kiedy usuniesz nadmiar wody, sprawdź jej konsystencję. Powinna być wilgotna, jednak niezbyt luźna. Połącz tak powstałe ciasto z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem oraz przyprawami. Placki smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Składniki:
- ½ kg młodych ziemniaków (umytych, z cienką skórką)
- 1 ½ łyżki mąki pszennej
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- małe jajko
- sól, pieprz
- olej (do smażenia)
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, korzystając z szorstkiej szczotki. Nie musisz ich obierać – skórka jest sekretem ich chrupkości. Następnie musisz je rozdrobnić. Możesz je zblendować, korzystając z końcówki do szatkowania lub zetrzeć na małych oczkach (na klasycznej tarce).Masę ziemniaczaną dokładnie odcedź przez gazę, mocno dociskając rękoma. Kiedy usuniesz nadmiar wody, sprawdź jej konsystencję. Powinna być wilgotna, jednak niezbyt luźna. Połącz tak powstałe ciasto z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem oraz przyprawami. Placki smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Gotowe chrupiące placki ziemniaczane – idealne... i to przez cały rok!
Domowe chrupiące placki ziemniaczane są niedostępne przez większą część roku? Możesz eksperymentować, szukając idealnego smaku albo sięgnąć po gotowe rozwiązanie. W ofercie dań chłodzonych U Jędrusia proponujemy rewelacyjne placki ziemniaczane, przeznaczone do przygotowania w mikrofali, na patelni albo w piekarniku! Czy chrupią? Zdecydowanie!
Masz ochotę na coś więcej? Obok placków ziemniaczanych solo, przygotowaliśmy placki ziemniaczane z treściwym gulaszem po węgiersku. Ponieważ zostały starannie zapakowane (oddzielnie), placki możesz przyrządzić w taki sposób, żeby były maksymalnie chrupiące, np. na rozgrzanej patelni albo w piekarniku. Gorący sos podaj wówczas obok.
Masz ochotę na coś więcej? Obok placków ziemniaczanych solo, przygotowaliśmy placki ziemniaczane z treściwym gulaszem po węgiersku. Ponieważ zostały starannie zapakowane (oddzielnie), placki możesz przyrządzić w taki sposób, żeby były maksymalnie chrupiące, np. na rozgrzanej patelni albo w piekarniku. Gorący sos podaj wówczas obok.
Z czym podawać placki ziemniaczane, żeby były chrupiące? Podpowiadamy - najlepsze pomysły
Placki ziemniaczane, jeśli mają być maksymalnie chrupiące, podawaj bezpośrednio po usmażeniu lub (w przypadku dań gotowych), po usmażeniu. Z czym łączyć je na talerzu? Zgodnie z preferencjami domowników lub gości, z dodatkami słodkimi bądź słonymi. Placki ziemniaczane rewelacyjnie smakują z:
Chrupiące placki ziemniaczane to przysmak, który można przygotować o każdej porze roku. Możesz przyrządzić je samodzielnie lub sięgnąć po gotowe propozycje z naszej oferty. Warto pamiętać, że sekret idealnej chrupkości tkwi w skórce młodych ziemniaków oraz odpowiednim przygotowaniu masy. Placki smakują doskonale w towarzystwie zarówno słodkich, jak i wytrawnych dodatków – od klasycznej śmietany z cukrem, przez treściwy gulasz, aż po sosy koperkowy lub grzybowy. Niezależnie od wybranej wersji, ten tradycyjny polski przysmak z pewnością zadowoli każdego smakosza!
- kleksem śmietany i cukrem. To połączenie, chociaż budzi niemałe kontrowersje, jest szalenie popularne i bardzo smaczne. Poza tym, placki ziemniaczane podawane w ten sposób ładnie prezentują się na talerzu.
- gulaszem węgierskim (gulaszem po węgiersku). Treściwy, pełen kawałków mięsa i warzyw gulasz jest idealnym dodatkiem do chrupiących placków z ziemniaków. Może być podawany bezpośrednio na nich, co jednak grozi utratą chrupkości lub w osobnej miseczce.
- sosem koperkowym na bazie jogurtu. Lekki sos na bazie jogurtu naturalnego genialnie podkreśla chrupkość i smak placków ziemniaczanych. Aby go przygotować, świeży siekany koperek połącz z jogurtem i przyprawami (solą i pieprzem), a następnie – odstaw do lodówki na około 30 minut. Podawaj schłodzony.
- sosem grzybowym (z grzybów leśnych lub pieczarek). Tradycyjny sos grzybowy lub pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do placków ziemniaczanych. Podobnie, jak w przypadku gulaszu po węgiersku, sos grzybowy również należy podawać osobno.
Chrupiące placki ziemniaczane to przysmak, który można przygotować o każdej porze roku. Możesz przyrządzić je samodzielnie lub sięgnąć po gotowe propozycje z naszej oferty. Warto pamiętać, że sekret idealnej chrupkości tkwi w skórce młodych ziemniaków oraz odpowiednim przygotowaniu masy. Placki smakują doskonale w towarzystwie zarówno słodkich, jak i wytrawnych dodatków – od klasycznej śmietany z cukrem, przez treściwy gulasz, aż po sosy koperkowy lub grzybowy. Niezależnie od wybranej wersji, ten tradycyjny polski przysmak z pewnością zadowoli każdego smakosza!