Jak zrobić kluski śląskie? Dwa podejścia: tradycyjne i nowoczesne

Niewielkie, nieregularne kuleczki z charakterystycznym wgłębieniem, to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych dań polskich. Kluski śląskie, bo o nich mowa, stanowią doskonałą alternatywę dla ziemniaków - świetnie komponują się z sosami, różnymi mięsami i surówkami. Mogą też być podawane w wersji solo, wyłącznie ze skwarkami. Jak zrobić idealne kluski śląskie? Czytaj dalej, poznaj tradycyjne i nowoczesne podejście do ich przygotowania.

Dlaczego warto wiedzieć, jak przygotować kluski śląskie?

Kluski śląskie cieszą się dużą popularnością: pięknie prezentują się na talerzu, są świetną bazą dla sosów, mięs i kolorowych surówek (lub warzyw na ciepło) i nadają się na każdą okazję. Kluski śląskie można podawać na co dzień i jako danie główne (lub danie gorące) na przyjęciach okolicznościowych. Nic dziwnego, że chcesz wiedzieć, jak je przyrządzić. Mając na uwadze Twój komfort, proponujemy dwa podejścia do gotowania - tradycyjne (wymagające przynajmniej podstawowej umiejętności gotowania) i nowoczesne (niezawodne!). Zobacz, co je charakteryzuje i zdecyduj, z którym będzie Ci zdecydowanie po drodze.

Jak zrobić kluski śląskie? Poznaj prosty przepis

Przepis na tradycyjne kluski śląskie to zaledwie 4 składniki: ugotowane ziemniaki (ok. 500 g), mąka ziemniaczana, jajko i sól. Tajemnica doskonałej konsystencji i smaku tkwi w sposobie ich przygotowania. Otóż należy wykonać poniższe kroki:

  1. Obrać, ugotować, odcedzić i od razu rozgnieść ziemniaki, następnie ostudzić je i odparować.
  2. Wyłożyć ziemniaki na stolnicę, uklepać i odłożyć ¼ ilości. Miejsce po ziemniakach trzeba wypełnić mąką ziemniaczaną (w takiej ilości, w jakiej odłożone zostały ziemniaki).
  3. Dodać jajko, odłożone wcześniej ziemniaki, a całość - posolić i zarobić.
  4. Z zarobionego ciasta odrywać po niewielkim kawałku (nie większym niż orzech włoski) i formować w palcach kulkę, następnie zrobić małe wgłębienie (np. końcem drewnianej łyżki).
  5. Gotowe kluski śląskie należy gotować 10-12 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się wody. Dzięki temu będą miały idealnie gładką powierzchnię. Kluski śląskie należy gotować partiami, tak aby w garnku nie było ich zbyt dużo.

Jak cieszyć się kluskami śląskimi, kiedy brakuje Ci czasu?

Jak zrobić kluski śląskie, gdy jesteś zabiegany albo w progu pojawili się niezapowiedziani goście? Przepis na tradycyjne kluski śląskie nie jest skomplikowany. Mimo to wielu osobom przygotowanie idealnych ziemniaczanych kuleczek nigdy się nie udaje, innym często brakuje czasu. Jak cieszyć się kluskami śląskimi mimo tych trudności? Nowoczesne podejście do gotowania to sposób, który spodoba się każdemu! W tym przypadku warto skorzystać z gotowych rozwiązań, które zagwarantują Ci smaczne danie w maksymalnie krótkim czasie.

Jak należy przygotować gotowe kluski śląskie?

Postępuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. W przypadku ziemniaczanych kuleczek z naszej oferty należy zagotować 3 litry wody (dla jednej porcji - 400 g) i nie dopuścić do jej wrzenia. Następnie - ostrożnie włożyć kluski i przetrzymać je 7 minut we wrzątku.

Z czym podawać gotowe kluski śląskie? Najlepsze pomysły

Kluski śląskie - tradycyjne i gotowe, to smaczna baza obiadowa i nie tylko. Mogą więc być serwowane na wiele sposobów. Z czym podaje się je najczęściej? Zdecydowanie najpopularniejsza jest kompozycja z sosem i mięsem - zwykle jest to gulasz. Smaczne są także kluski śląskie z sosem grzybowym, ale nie tylko. Obecnie popularność zyskują nowoczesne połączenia: z kurkami i szpinakiem lub karmelizowanymi jabłkami i cynamonem. Kluski śląskie można serwować także z musem z leśnych owoców lub sosem czekoladowym i orzechami. W wersji wytrawnej genialnie sprawdzają się pieczarki i surówki (np. z młodej kapusty albo buraków). Ciekawym dodatkiem do klusek śląskich są również suszone pomidory - zwłaszcza jeśli zdecydujesz się połączyć je z grillowanym kurczakiem.