Jak zrobić mizerię? Instrukcja krok po kroku – przepis i porady

Pamiętasz czasy, kiedy Twoja babcia przygotowywała smakowitą mizerię, a następnie podawała ją w towarzystwie młodych, delikatnych ziemniaków? Nie da się ukryć, że ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić mizerię, aby zachwyciła Cię smakiem.

Mizeria – doskonały dodatek do dań obiadowych

Mizeria to klasyczny polski dodatek do dań obiadowych, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami i innymi potrawami. Jej lekki, orzeźwiający smak jest idealny na ciepłe dni, a przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Mizeria to także doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki czemu stanowi zdrowy element diety. 


Wydawać by się mogło, że przepis na mizerię jest banalnie prosty. Okazuje się jednak, że znalezienie idealnego balansu pomiędzy kwaśnym, słodkim i słonym smakiem nie jest takim łatwym zadaniem. W efekcie wiele osób nie jest zadowolonych ze smaku przygotowanej sałatki. Właśnie dlatego postanowiliśmy podzielić się jednym z najlepszych przepisów na mizerię.

Jak zrobić mizerię? Poznaj sprawdzony przepis

Przygotowanie mizerii nie wymaga dużej liczby składników, a przy tym nie zajmuje zbyt wiele czasu. Kluczem do sukcesu jest wybór świeżych ogórków, odpowiednie przygotowanie oraz ulubione przyprawy. 

Składniki: 


  • 500 g ogórków świeżych,
  • 200 g gęstej śmietany 18%,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • garść posiekanego koperku,
  • opcjonalnie: odrobina posiekanego szczypiorku, 
  • łyżka cukru,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić mizerię: 


  1. Dokładnie umyj i osusz ogórki. 
  2. Pokrój ogórki w cienkie talarki. 
  3. Ogórki posyp solą i odstaw je na 10 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru wody. 
  4. Przygotuj resztę składników. Do śmietany dodaj sok z cytryny, koperek, sól, pieprz, cukier oraz szczypiorek, jeśli go używasz. 
  5. Gotowe składniki dodaj do ogórków i wymieszaj. Całość wstaw do lodówki. Mizeria najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od przygotowania. 

Dodatkowe wskazówki: 


Wybierz świeże ogórki, które nie są przerośnięte. W sezonie doskonale sprawdzą się małe ogórki gruntowe, które nie mają jeszcze zbyt dużych nasion. Jeśli ogórki są większe (w szczególności poza sezonem, na przykład w zimie), wytnij gniazda nasienne. 


Mizerię warto przygotować na kilkanaście minut przed obiadem. Nie należy zbyt długo przechowywać jej w lodówce, ponieważ posolone warzywa zrobią się zbyt miękkie. 


Kolejnymi ziołami, którymi możesz uatrakcyjnić mizerię, jest kilka listków bazylii lub mięty. Jeśli lubisz używać ich w innych daniach, to tutaj też nadadzą bardzo ciekawego aromatu. Możesz również sięgnąć po zieloną cebulkę.   


Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić mizerię, wykorzystaj zsiadłe mleko lub kefir. Zastępując śmietanę kefirem sprawisz, że danie będzie miało mniej kalorii. To dobre rozwiązanie dla osób dbających o linię.

Mizeria – z czym podawać?

Od pewnego czasu marzysz o świeżej, pełnej smaku mizerii, jednak nie wiesz, z czym możesz ją podać? Mizeria jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Tradycyjnie serwuje się ją jako dodatek do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe czy mielone. Orzeźwiający smak świetnie kontrastuje z pełnowartościowymi potrawami, dodając im lekkości i świeżości. 


Mizeria idealnie pasuje także do dań rybnych, zwłaszcza smażonych lub grillowanych. Można ją również podawać z mniej typowymi daniami, takimi jak placki ziemniaczane, kotlety z ciecierzycy czy różnego rodzaju zapiekanki warzywne. Będzie  stanowić bardzo ciekawy dodatek do dań z grilla – w końcu to w okresie letnim jest szczyt sezonu na większość warzyw, również na ogórki. Warto to wykorzystać. 


Niezależnie od wyboru głównego dania, mizeria z pewnością urozmaici i wzbogaci posiłek, wnosząc do niego nutę świeżości i delikatnego smaku. A jeśli jesteś wielkim fanem mizerii, możesz spożywać ją samodzielnie. To prawdziwa bomba witaminowa!

Wiesz już, jak zrobić mizerię z ogórków

Mizeria z ogórków to prosty i smaczny dodatek, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Teraz, gdy znasz sprawdzony przepis, możesz cieszyć się tym klasycznym daniem w każdej chwili. Dodaj mizerię do ulubionego obiadu  lub do innego dowolnego posiłku – na przykład do placków ziemniaczanych. Koniecznie wykorzystaj sezon na świeże, pełne smaku ogórki gruntowe. Smacznego!