Gulasz do kopytek – idealne połączenie na sycący obiad
Delikatne kawałki mięsa, rozpływające się w ustach warzywa, aksamitny sos i sprężyste ziemniaczane kluseczki – co myślisz o tym, aby zrobić na obiad gulasz z kopytkami? To z całą pewnością pyszny i sycący posiłek, któremu trudno się oprzeć. Co więcej, wcale nie jest specjalnie trudny do przygotowania. Jak zrobić idealny gulasz do kopytek? W naszym poradniku dzielimy się z Tobą przepisem i praktycznymi wskazówkami.
Tradycyjny gulasz – klasyka w kuchni
Gulasz to tradycyjne danie, które docenia się za kilka zasadniczych zalet. Pierwsza i na pewno kluczowa to jego wyjątkowy smak. Warto jednak mieć świadomość tego, że gulasz jest też w dużej mierze uniwersalny. Można podawać go na różne sposoby i dosyć łatwo dopasować do własnych preferencji. Co także istotne, jest to danie proste w przygotowaniu. Co za tym idzie, wcale nie trzeba posiadać w tym przypadku większego doświadczenia czy zdolności kulinarnych.
Jak przygotować tradycyjny gulasz do kopytek? Kluczowym składnikiem jest w tym przypadku zawsze mięso. W praktyce gulasz można przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny, a wiele osób decyduje się też na wersję mieszaną. Niezależnie jednak od tego, które mięso wybierzesz, pamiętaj, że w przypadku gulaszu niekoniecznie sprawdzi się mięso chude – wówczas potrawa może bowiem wyjść sucha.
Na polskich stołach najczęściej gości chyba gulasz wieprzowy. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się łopatka, choć możesz zdecydować się też na szynkę lub szynkę z dodatkiem karkówki. Jak przyrządzić taki gulasz i co jeszcze jest do niego potrzebne? Podajemy przepis.
Jak przygotować tradycyjny gulasz do kopytek? Kluczowym składnikiem jest w tym przypadku zawsze mięso. W praktyce gulasz można przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny, a wiele osób decyduje się też na wersję mieszaną. Niezależnie jednak od tego, które mięso wybierzesz, pamiętaj, że w przypadku gulaszu niekoniecznie sprawdzi się mięso chude – wówczas potrawa może bowiem wyjść sucha.
Na polskich stołach najczęściej gości chyba gulasz wieprzowy. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się łopatka, choć możesz zdecydować się też na szynkę lub szynkę z dodatkiem karkówki. Jak przyrządzić taki gulasz i co jeszcze jest do niego potrzebne? Podajemy przepis.
Składniki na gulasz wieprzowy do kopytek
- 800 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie wieprzowego gulaszu do kopytek
Przygotowanie wieprzowego gulaszu do kopytek jest naprawdę proste. Na początku pokrój mięso na kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm. Wymieszaj je z solą, pieprzem i papryką, a następnie podsmaż z dwóch stron na tłuszczu, na średnim ustawieniu palnika, przez około 20 minut.
Podczas smażenia mięsa przygotuj i pokrój warzywa. Podsmaż je na drugiej patelni przez około 20 minut.
Przełóż warzywa do mięsa i wlej bulion. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 30 minut na niskim ogniu, bez przykrycia, do czasu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Jeżeli gulasz wyjdzie za rzadki, to sos możesz zagęścić za pomocą skrobi ziemniaczanej. W tym celu należy połączyć ją z kilkoma łyżkami wody, a następnie dodać do gulaszu i od razu dobrze wymieszać.
Podczas smażenia mięsa przygotuj i pokrój warzywa. Podsmaż je na drugiej patelni przez około 20 minut.
Przełóż warzywa do mięsa i wlej bulion. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 30 minut na niskim ogniu, bez przykrycia, do czasu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Jeżeli gulasz wyjdzie za rzadki, to sos możesz zagęścić za pomocą skrobi ziemniaczanej. W tym celu należy połączyć ją z kilkoma łyżkami wody, a następnie dodać do gulaszu i od razu dobrze wymieszać.
Nowoczesne wersje gulaszu
Gulasz do kopytek możesz przygotować też w nieco unowocześnionej wersji. Możliwości jest w tym zakresie naprawdę sporo. Ciekawą opcją będzie np. gulasz warzywny z ciecierzycą – to idealny pomysł na danie w wersji wegetariańskiej. Poza tym wyśmienity jest również gulasz z kurczakiem w sosie śmietanowym. A jeśli szukasz czegoś o niebanalnym, wyrafinowanym smaku, możesz postawić np. na gulasz z grzybami leśnymi.
Jak przygotować idealne kopytka?
Skoro gulasz mamy już za sobą, to czas na kopytka. Są proste w składzie i przygotowaniu, choć na formowanie wałeczków i gotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. Jeżeli nie masz go zbyt wiele, to możesz odrobinę ułatwić sobie życie i postawić na gotowe kopytka z naszej oferty.
Jeśli jednak chcesz zrobić wszystko samodzielnie, to zacznij od ugotowania około 1 kg obranych ziemniaków o średniej zawartości skrobi. Gdy trochę ostygną, zmiel je lub potraktuj praską bądź przeznaczonym do ziemniaków tłuczkiem.
Lekko ciepłą masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę i zagnieć z około 200 g mąki, płaską łyżeczką soli i średnim jajkiem. Z powstałego w ten sposób ciasta uformuj wałeczki o grubości około 2 cm. Potnij wałeczki na kopytka, co 1,5-2 cm. Oprósz je następnie mąką i za pomocą cedzaka umieść we wrzącej, osolonej wodzie. Zamieszaj kopytka, aby się nie skleiły, a po ich wypłynięciu na wierzch odczekaj jeszcze około 1,5 minuty. Wyłów kopytka i odsącz z nadmiaru wody, a następnie umieść je na talerzu. Pamiętaj, aby gotować kopytka porcjami – jeżeli w garnku znajdzie się ich za dużo, to mogą się posklejać.
Na końcu przygotowane kopytka i gulasz wystarczy już tylko połączyć – mamy nadzieję, że taki duet zachwyci Cię swoim smakiem i zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że zarówno z gulaszu, jak i z kopytek możesz przygotować naprawdę wiele różnego rodzaju potraw. Poeksperymentuj i połącz gulasz z plackami ziemniaczanymi, a kopytka z masłem i cukrem, białym serem i jogurtem bądź ulubionym sosem.
Jeśli jednak chcesz zrobić wszystko samodzielnie, to zacznij od ugotowania około 1 kg obranych ziemniaków o średniej zawartości skrobi. Gdy trochę ostygną, zmiel je lub potraktuj praską bądź przeznaczonym do ziemniaków tłuczkiem.
Lekko ciepłą masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę i zagnieć z około 200 g mąki, płaską łyżeczką soli i średnim jajkiem. Z powstałego w ten sposób ciasta uformuj wałeczki o grubości około 2 cm. Potnij wałeczki na kopytka, co 1,5-2 cm. Oprósz je następnie mąką i za pomocą cedzaka umieść we wrzącej, osolonej wodzie. Zamieszaj kopytka, aby się nie skleiły, a po ich wypłynięciu na wierzch odczekaj jeszcze około 1,5 minuty. Wyłów kopytka i odsącz z nadmiaru wody, a następnie umieść je na talerzu. Pamiętaj, aby gotować kopytka porcjami – jeżeli w garnku znajdzie się ich za dużo, to mogą się posklejać.
Na końcu przygotowane kopytka i gulasz wystarczy już tylko połączyć – mamy nadzieję, że taki duet zachwyci Cię swoim smakiem i zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że zarówno z gulaszu, jak i z kopytek możesz przygotować naprawdę wiele różnego rodzaju potraw. Poeksperymentuj i połącz gulasz z plackami ziemniaczanymi, a kopytka z masłem i cukrem, białym serem i jogurtem bądź ulubionym sosem.