Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami

Dzisiaj zaprezentujemy jak w prosty i szybki sposób zrobić jedno z takich dań, które zachwyci smakiem, jak również doda energii w chłodne dni. Długie wieczory, krótkie dni, za oknem chłód i resztki żółtych liści na gołych gałązkach, to znak, że jesień zagościła już na dobre. Jesienna aura daje nam się we znaki również w postaci spadku energii i braku motywacji do działania. To także czas, kiedy zmieniamy swoje nawyki żywieniowe i z dużą przyjemnością sięgamy po bardziej pożywne dania, które niejednokrotnie są dość skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu.

Jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej?

Gulasz wieprzowy z szynki to aromatyczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie, chociaż czasochłonne, jest stosunkowo łatwe. Można śmiało przygotować dużą, sycącą porcję, którą przeznaczymy później na codzienne posiłki.

Składniki

  • 500 g mięsa (wieprzowina)
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 suszone grzybki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie

Oczyszczone mięso należy pokroić w kształt kostki gulaszowej, obraną cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki w grubsze plasterki, a paprykę w paseczki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i najpierw musimy podsmażyć delikatnie cebulkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, a następnie dodajemy mięso, które trzeba szybko obsmażyć z każdej strony, aby lekko się ścięło. Dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Kolejne składniki, które dodajemy do rondelka to pieczarki i papryka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i chwilę smażymy, aby na koniec wlać warzywnym wywarem. Aby danie nabrało smaku i aromatu dodajemy suszony listek laurowy, ziele angielskie oraz 2 pokruszone suszone grzybki. Dusimy bulion razem z pokrojoną w kostkę wołowiną, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania gulasz należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a także słodką papryką. Jeśli gulasz odpowiednio się nie zagęści możemy dodać odrobinę mąki, którą najpierw rozrabiamy w małej ilości zimnej wody, następnie całość mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Z czym podawać gulasz wieprzowy z pieczarkami?

Najlepszy gulasz to taki, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jednym z popularnych wyborów są placki ziemniaczane. Firma U Jędrusia, oferuje ten smakowity dodatek, który wyróżnia się wysoką jakością i tradycyjną recepturą, opracowywaną przez lata. Placki te przygotowywane są z wyselekcjonowanych składników, bez dodatku substancji konserwujących. Aby je przygotować, rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju, a gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, kładziemy placki i obsmażamy je na złoty kolor z obu stron. Gotowe przekładamy na talerz i polewamy gulaszem.

Oprócz placków ziemniaczanych, gulasz wieprzowy z szynki świetnie smakuje również z kluskami śląskimi, które swoim delikatnym smakiem doskonale uzupełniają wyrazisty aromat. Kluski przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie podajemy z miską gorącego wywaru. Innymi smacznymi dodatkami mogą być kluski na parze, kopytka, a nawet kasza i ziemniaki. Każdy z tych dodatków podkreśli miękkość mięsa, jednocześnie stanowiąc pożywny i pyszny obiad. Smacznego!