Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?


Wielkimi krokami zbliża się Wigilia, a Ty coraz częściej zastanawiasz się, jakie dania przygotujesz w tym roku? Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ponadczasowych klasyków, takich jak śledzie w kilku wersjach. Sprawdź, jak zrobić dobre śledzie po wiejsku.

Śledzie po wiejsku – danie idealne na wigilijny stół i nie tylko

Nie da się ukryć, że Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują ryby. Jeśli w tym roku to Tobie przypadnie zaszczyt przygotowania kolacji wigilijnej, śledzie po wiejsku mogą być jedną z dwunastu potraw. Co ciekawe, danie to sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale też jako przekąska w czasie różnego rodzaju imprez. A może tak po prostu, bez żadnej okazji, masz ochotę na proste danie, które świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa? 


Ryby w zalewie octowej mają mocny, ostry smak, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli dotychczas nie robiłeś śledzi po wiejsku, to najwyższy czas, aby to zmienić. Pamiętaj jednak, aby zacząć od znalezienia dobrej jakości składników. To dzięki nim śledzie po wiejsku zachwycą nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich.

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Śledzie po wiejsku to danie, które zaskakuje prostotą. Sekretem dania są dobre ryby oraz kilka dodatków, dzięki którym potrawa nabiera ciekawego charakteru. Poniżej znajdziesz szczegółową instrukcję przygotowania śledzi po wiejsku. Oczywiście możesz przygotować większą porcję dania.


Składniki:

  • 500 gramów (około pięć sztuk) filetów śledziowych, 
  • jedna duża lub dwie mniejsze cebule, 
  • dwie szklanki wody, 
  • pół szklanki octu, 
  • pół szklanki oleju, 
  • łyżka cukru, 
  • trzy liście laurowe, 
  • pięć ziaren ziela angielskiego, 
  • sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  • Zacznij od wypłukania śledzi z nadmiaru soli pod zimną wodą. Następnie odstaw je na kilkanaście minut, co jakiś czas zmieniając wodę. 
  • Pokrój śledzie na niewielkie kawałki. 
  • Przygotuj zalewę. Zagotuj dwie szklanki wody. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ocet, olej i przyprawy. Całość gotuj przez kilka minut. Upewnij się, że cebula jest już miękka. 
  • Pozostaw zalewę do całkowitego wystudzenia. 
  • W szklanym pojemniku ułóż śledzie, a następnie wlej zalewę. Wymieszaj całość i zamknij szczelnie pojemnik.

Dodatkowe wskazówki

Podstawą tego dania są oczywiście dobrej jakości śledzie. Ryby są świetnym źródłem witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych – pod warunkiem, że pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Sprawdź, czy w Twojej okolicy można kupić ryby od zaufanych dostawców. Bardzo często to o wiele lepszy wybór niż produkty z popularnych marketów. Jeśli jednak wybierzesz sklepowe śledzie, upewnij się, że sięgasz po produkt o jak najprostszym składzie. 


Jeśli wybierasz bardzo słone filety śledziowe, wydłuż czas ich moczenia przed przygotowaniem dania. Dobrym pomysłem może być namoczenie śledzi w mleku. Złagodzi ono słony smak ryby. 


Najlepszym smakiem śledzi po wiejsku będziesz cieszyć się na dobę po ich przygotowaniu. Warto więc przygotować danie z małym wyprzedzeniem, szczególnie jeśli planujesz podać je podczas kolacji wigilijnej lub rodzinnego spotkania. 


Możesz urozmaicić danie, dodając do niego takie produkty, jak na przykład pokrojona w cienkie plastry marchew, pikantne papryczki czy ogórek kiszony. Jeśli chcesz, by danie było nieco łagodniejsze w smaku, wybierz cebulę czerwoną. Możesz także zdecydować się na użycie cebuli czosnkowej lub szalotki. 


Chcesz, aby Twoje śledzie po wiejsku stały się prawdziwą ozdobą stołu? Wybierz niewielki słoik i ułóż warstwami śledzie i cebulkę. Tak zaprezentowane danie będzie wyglądało bardzo estetycznie, a także – co jeszcze ważniejsze – apetycznie.

Śledzie po wiejsku – proste i pyszne danie na każdą okazję