Jak zrobić krokiety?
Krokiety to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Kiedyś kojarzyły się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy to podawane były w towarzystwie aromatycznego barszczu. Dzisiaj chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Dowiedz się, jak zrobić krokiety!
Zacznij od przygotowania niezbędnych składników
Od pewnego czasu myślisz o przygotowaniu krokietów, jednak nie wiesz, jak się za to zabrać? Oczywiście niezbędne będzie przygotowanie wszystkich składników. Aby usmażyć naleśniki na krokiety, potrzebujesz:
Niezbędna będzie także chrupiąca panierka. Aby ją przygotować, potrzebne będą:
Oczywiście potrzebny będzie również olej do usmażenia krokietów. Olej ten musi być dobrze rozgrzany. Krokiety powinny delikatnie się przyrumieniać. Pamiętaj, aby obracać je często, tak aby były równomiernie usmażone. Wybierz nieco większą patelnię, aby jednocześnie smażyć kilka krokietów.
- 2 szklanki mąki pszennej – możesz również skorzystać z innych rodzajów mąk,
- 2 szklany wody lub mleka,
- 20 gramów roztopionego masła,
- 3 jajka,
- łyżeczka cukru,
- odrobina soli.
Niezbędna będzie także chrupiąca panierka. Aby ją przygotować, potrzebne będą:
- 2-3 jajka,
- bułka tarta,
- odrobina soli i pieprzu.
Oczywiście potrzebny będzie również olej do usmażenia krokietów. Olej ten musi być dobrze rozgrzany. Krokiety powinny delikatnie się przyrumieniać. Pamiętaj, aby obracać je często, tak aby były równomiernie usmażone. Wybierz nieco większą patelnię, aby jednocześnie smażyć kilka krokietów.
Wybierz farsz, który najbardziej lubisz
Krokiety z mięsem, z kapustą i grzybami, z pieczarkami i serem mozzarella – możliwości jest naprawdę sporo. Jeśli chcesz przygotować naleśniki, koniecznie zastanów się nad tym, jaki farsz wybierzesz. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował różne rodzaje krokietów – choć zajmie to więcej czasu.
Aby przygotować krokiety z kapustą i grzybami, potrzebujesz przede wszystkim kapusty kiszonej, cebuli oraz ulubionych grzybów. Mogą to być zarówno pieczarki, jak i grzyby leśne. Delikatnie podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej odsączoną kapustę kiszoną oraz pieczarki. Po około 20 minutach farsz będzie gotowy. Wystarczy tylko dodać do niego ulubione przyprawy.
Kluczem do sukcesu jest tutaj dobrej jakości mięso – najlepiej wołowe lub wieprzowe. Możesz podsmażyć je z odrobiną cebuli lub czosnku, w zależności od tego, co najbardziej lubisz. Przygotowanie krokietów to także dobry sposób na wykorzystanie różnych rodzajów mięsa, które masz w swojej lodówce. Nie zapomnij o przyprawach. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać do mięsa szczyptę papryki słodkiej lub ostrej.
W tym przypadku zacznij od przygotowania pieczarek. Smaż je z dodatkiem cebuli, aż staną się miękkie. Po doprawieniu pieczarek solą i pieprzem możesz dodać do nich mozzarellę. Wykorzystaj gotowy, tarty ser lub samodzielnie zetrzyj go na tarce. Możesz także dodać do farszu inne rodzaje sera, na przykład Grana Padano lub niebieski ser pleśniowy. W ten sposób naleśniki nabiorą ciekawego, szlachetnego smaku.
Krokiety z kapustą i grzybami?
Aby przygotować krokiety z kapustą i grzybami, potrzebujesz przede wszystkim kapusty kiszonej, cebuli oraz ulubionych grzybów. Mogą to być zarówno pieczarki, jak i grzyby leśne. Delikatnie podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej odsączoną kapustę kiszoną oraz pieczarki. Po około 20 minutach farsz będzie gotowy. Wystarczy tylko dodać do niego ulubione przyprawy.
Krokiety z mięsem
Kluczem do sukcesu jest tutaj dobrej jakości mięso – najlepiej wołowe lub wieprzowe. Możesz podsmażyć je z odrobiną cebuli lub czosnku, w zależności od tego, co najbardziej lubisz. Przygotowanie krokietów to także dobry sposób na wykorzystanie różnych rodzajów mięsa, które masz w swojej lodówce. Nie zapomnij o przyprawach. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać do mięsa szczyptę papryki słodkiej lub ostrej.
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą
W tym przypadku zacznij od przygotowania pieczarek. Smaż je z dodatkiem cebuli, aż staną się miękkie. Po doprawieniu pieczarek solą i pieprzem możesz dodać do nich mozzarellę. Wykorzystaj gotowy, tarty ser lub samodzielnie zetrzyj go na tarce. Możesz także dodać do farszu inne rodzaje sera, na przykład Grana Padano lub niebieski ser pleśniowy. W ten sposób naleśniki nabiorą ciekawego, szlachetnego smaku.
Jak zrobić krokiety?
Zacznij od przygotowania ciasta i usmażenia naleśników. Możesz zrobić to dzień wcześniej – naleśniki powinny być wystudzone, tak aby można było bez trudu zwijać krokiety. Okazuje się, że nie jest to trudne. Nałóż na naleśnik sporą ilość farszu, umieszczając go po jednej stronie. Najpierw zwiń boki naleśnika, a następnie zacznij zwijać krokieta. Oczywiście wymaga to pewnej wprawy, jednak po zwinięciu jednego lub dwóch krokietów z łatwością ocenisz, jak robić to najlepiej.
Kiedy krokiet będzie już zwinięty, zamocz go w jajku wymieszanym z bułką tartą i przyprawami, a następnie zacznij smażyć na złoty kolor. Po kilku minutach gorący krokiet będzie gotowy. Wystarczy odsączyć go z nadmiaru tłuszczu, a następnie podać – najlepiej z porcją świeżych warzyw lub z barszczem.
Kiedy krokiet będzie już zwinięty, zamocz go w jajku wymieszanym z bułką tartą i przyprawami, a następnie zacznij smażyć na złoty kolor. Po kilku minutach gorący krokiet będzie gotowy. Wystarczy odsączyć go z nadmiaru tłuszczu, a następnie podać – najlepiej z porcją świeżych warzyw lub z barszczem.
Chcesz przygotować krokiety, ale nie masz zbyt wiele czasu?
Nie martw się. Jeśli masz niewiele czasu, możesz skorzystać z gotowych naleśników. Nie da się bowiem ukryć, że to właśnie przygotowanie i usmażenie naleśników jest jedną z najbardziej czasochłonnych części robienia krokietów. Sięgając po dobrej jakości gotowe naleśniki, możesz w istotny sposób przyspieszyć cały proces. Wystarczy tylko przygotować farsz, a następnie – korzystając z gotowych naleśników – odpowiednio je zwinąć i usmażyć. Po chwili smaczne krokiety będą gotowe!