Sprawdzony na tradycyjne racuchy - sprawdź, jak je zrobić i z czym podawać
Puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne - tradycyjne racuchy, to danie, które jest uwielbiane przez wszystkich domowników i… serwowane naprawdę rzadko. Dlaczego? Głównie ze względu na dość długi czas przygotowywania. Czy oryginalne racuszki można przyrządzić szybciej? Koniecznie poznaj nasz sposób!
Tradycyjne racuchy - oryginalny przepis
Składniki:
- na rozczyn: 40 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru
- na ciasto: 500 g mąki pszennej (bez dwóch łyżek), sól, średnie jajo, cukier i cukier wanilinowy (po 1 łyżeczce), 250 ml ciepłego mleka.
Przygotowanie:
Aby przygotować rozczyn, rozpuść 40 g świeżych drożdży w przygotowanym ciepłym mleku. Dodaj mąkę oraz cukier, a całość zamieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Rozczyn będzie gotowy, gdy wyraźnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto przygotujesz na bazie rozczynu. Zanim jednak połączysz go z pozostałymi składnikami, w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Następnie dodaj pozostałe mleko, jajo, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto mikserem przez około 10 minut. Po tym czasie przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Tradycyjny przepis na racuchy - wady
Tradycyjne racuchy mają niepowtarzalny smak, jednak nie każdy może pozwolić sobie na ich częste przygotowywanie. Dlaczego? Otóż ciasto na proponowane placuszki musisz odstawić do wyrośnięcia aż dwa razy:
Należysz do całkiem sporej grupy miłośników dań mącznych, jednak czas konieczny na wyrośnięcie ciasta skutecznie zniechęca Cię do przyrządzania proponowanego dania? Okazuje się, że tego kroku nie można pominąć - to właśnie dzięki niemu placuszki są puszyste i miękkie. Obecnie racuchy można jednak przyrządzić o wiele szybciej. Sprawdź jak!
- najpierw rośnie rozczyn (około 10 minut),
- następnie rośnie ciasto (około 60 minut).
Należysz do całkiem sporej grupy miłośników dań mącznych, jednak czas konieczny na wyrośnięcie ciasta skutecznie zniechęca Cię do przyrządzania proponowanego dania? Okazuje się, że tego kroku nie można pominąć - to właśnie dzięki niemu placuszki są puszyste i miękkie. Obecnie racuchy można jednak przyrządzić o wiele szybciej. Sprawdź jak!
Racuchy w mniej niż 15 minut - nowoczesne podejście do gotowania
Puszyste racuszki w mniej niż 15 minut, to marzenie każdego szefa domowej kuchni. Nic dziwnego, że szukasz sposobu, który pozwoli Ci przygotować je szybciej i wygodniej. Jeśli czas gotowania chcesz skrócić do minimum, skuś się na racuchy, które przygotujesz bez zbędnego czekania - w mniej niż kwadrans.
Gotowe racuchy z naszej oferty cechuje wyjątkowy smak. Inspirowane domowymi potrawami, zachwycają najbardziej wymagające podniebienia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że można przygotować je w mniej niż 15 minut. W jaki sposób?
Gotowe racuchy, jeśli będą przyrządzone w odpowiedni sposób, zachwycą Cię smakiem. Poza tym, będą miękkie i puszyste, dzięki czemu będziesz mógł wykorzystać je jako sycącą bazę dla smacznych dodatków.
Gotowe racuchy z naszej oferty cechuje wyjątkowy smak. Inspirowane domowymi potrawami, zachwycają najbardziej wymagające podniebienia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że można przygotować je w mniej niż 15 minut. W jaki sposób?
- w mikrofali: nakłuj folię opakowania, a następnie włóż je do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600 W bez termoobiegu). Po wyjęciu opakowania, zerwij folię i wyłóż racuchy na talerz;
- na patelni: racuchy przełóż na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj na maśle lub oleju przez 4-5 minut. Pamiętaj, żeby po upływie połowy tego czasu obrócić placuszki na drugą stronę;
- w piekarniku: nasze racuchy możesz podgrzać także w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je na blachę i włożysz na 4-6 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Gotowe racuchy, jeśli będą przyrządzone w odpowiedni sposób, zachwycą Cię smakiem. Poza tym, będą miękkie i puszyste, dzięki czemu będziesz mógł wykorzystać je jako sycącą bazę dla smacznych dodatków.
Z czym podawać racuchy? Propozycje smacznych dodatków
Nasze gotowe racuchy są dostępne w wariancie z jabłkami. Obecność owoców w składzie produktu nie wyklucza jednak wyszukanych połączeń. Z czym można je serwować? Np.:
Czy racuchy z dodatkami, to dobre danie na wynos? Jeśli przygotujesz je zgodnie ze wskazówkami producenta, możesz zapakować je do lunchboxa. Pamiętaj jednak żeby dodatki umieścić w osobnych przegródkach - dzięki temu placuszki zachowają oryginalną konsystencję, a danie będzie wyglądało naprawdę atrakcyjnie.
- z jogurtem naturalnym i prażonymi płatkami migdałów,
- z karmelizowanymi jabłkami z miodem i cynamonem,
- ze świeżymi owocami sezonowymi,
- z cukrem pudrem i cynamonem,
- z sosem waniliowym lub budyniowym.
Czy racuchy z dodatkami, to dobre danie na wynos? Jeśli przygotujesz je zgodnie ze wskazówkami producenta, możesz zapakować je do lunchboxa. Pamiętaj jednak żeby dodatki umieścić w osobnych przegródkach - dzięki temu placuszki zachowają oryginalną konsystencję, a danie będzie wyglądało naprawdę atrakcyjnie.