Tradycyjna surówka z pora - jak ją przygotować i do jakich dań pasuje?

Jak zrobić tradycyjną surówkę z pora? Okazuje się, że warto znać więcej niż jeden przepis, gdyż pasuje ona do wielu dań mięsnych i jarskich. Zobacz, co powinno się składać na bazę tego dodatku i jakie składniki mogą taką bazę uzupełniać. Jesteśmy przekonani, że nasze propozycje zdobędą uznanie najbardziej wymagających smakoszy! Zwłaszcza jeśli zestawisz ją z konkretnymi daniami.

Jak przygotować tradycyjną surówkę z pora?

Tradycyjna surówka z pora to klasyczny dodatek do obiadu. Z uwagi na walory smakowe, śmiało może ona rywalizować ze startą marchewką, popularnym colesławem albo buraczkami z chrzanem. Dlaczego? Otóż por jest wyrazisty w smaku i rewelacyjnie komponuje się z bardzo różnymi dodatkami, m.in. jabłkiem, kapustą i papryką. Co powinno składać się na bazę takiej surówki? Oczywiście por. Jak powinieneś go przygotować? Po pierwsze - umyć i posiekać w cienkie plasterki, po drugie - nieco zmiękczyć, zalewając wrzątkiem i odsączając nadmiar wody. 


Przygotowane w ten sposób pory możesz połączyć z:



  • marchewką. 250 g pora połącz z 2 startymi na tarce marchewkami, świeżą posiekaną natką pietruszki i przyprawami: solą i czarnym pieprzem oraz dressingiem. Aby go przygotować, wymieszaj 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu winnego, sok z cytryny i musztardę dijon. 
  • jabłkiem. 250 g pora połącz ze startym jabłkiem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Całość zalej jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Dodaj szczypiorek i dokładnie wymieszaj. 
  • kukurydzą. 250 g pora wymieszaj z kukurydzą konserwową (150 g) i polej dressingiem. Sos przygotujesz, mieszając 30 g śmietany i 20 g majonezu z sokiem z cytryny i przyprawami (solą i pieprzem oraz pieprzem cytrynowym). Gotową surówkę posyp prażonym sezamem i kolendrą. 

Do jakich dań pasuje tradycyjna surówka z pora?

Tradycyjna surówka z pora to dodatek, który pasuje niemal do każdego drugiego dania. Rewelacyjnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i bezmięsnymi. Co decyduje o jej uniwersalności? Przede wszystkim świeży i wyrazisty smak. Surówka z pora podkreśla walory dania, z którym jest serwowana. Poza tym por może smakować różnie, zależnie od dodatków. Do czego podawać proponowane warianty tej sałatki?

Placki ziemniaczane na słono

Placki ziemniaczane na słono, to placki z sosem mięsnym lub grzybowym. Bez warzywnego dodatku mogą nie wszystkim przypaść do gustu. Powinieneś pamiętać, że nie każde warzywo będzie pasowało do tego dania. Nie sprawdzi się np. świeży pomidor, nietrafiona będzie również mizeria. Jaka sałatka powinna więc uzupełnić tę kompozycję? Idealna okaże się tradycyjna surówka z pora - z marchewką lub kukurydzą. Z całą pewnością przełamie nieco monotonny smak, sprawi także, że danie na talerzu będzie prezentowało się bardzo efektownie.

Kopytka na słono

Kopytka serwowane z sosem na bazie mięsa lub grzybowym, podobnie jak placki ziemniaczane, żeby doskonale smakować, potrzebują warzyw. W tym przypadku warto sięgnąć po tradycyjną surówkę z pora z jabłkiem. Danie nie tylko przestanie być nudne - połączenie świeżego warzywa i owocu sprawi, że odkryjesz prawdziwą głębię smaku!

Dania mięsne

Wszystkie dania mięsne, bez wyjątku, powinieneś serwować z porcją warzyw. Pozwolą one wydobyć smak mięsa i sprawią, że kompozycja na talerzu będzie pełna. Surówka z pora z kukurydzą, marchewką lub jabłkiem sprawdzi się zarówno w przypadku kotletów, jak i gulaszu oraz pieczeni - jest naprawdę uniwersalna.

Jak skrócić czas przygotowywania obiadu?

Przygotowanie tradycyjnej surówki z pora według proponowanych przepisów może być czasochłonne. Na szczęście możesz wyraźnie skrócić czas przygotowywania obiadu w ogóle. Jak? Sięgnij po gotowe dania obiadowe z naszej oferty. Proponujemy m.in. placki ziemniaczane i kopytka, które przygotujesz w mniej niż 15 minut (zależnie od wybranego sposobu obróbki termicznej). Po przyrządzeniu zachwycają one idealną konsystencją i doskonałym smakiem. Są one wyśmienitą bazą dla domowych obiadów i powinny być podawane zarówno z porcją mięsa, jak i porcją warzyw.