Co zrobić na obiad w piątek?
Piątek to doskonała okazja, aby spróbować różnorodnych dań bez mięsa. Wybór jest szeroki - od tych klasycznych, które przypominają smaki dzieciństwa, po nowoczesne interpretacje ulubionych potraw. W tym artykule znajdziesz kilka propozycji na obiady, które nie tylko sycą, ale też cieszą podniebienie.

Klasyczny obiad na piątek czyli ryba
Klasyką na piątek są obiady bazujące na rybie, a najpopularniejszym z nich jest filet z panierką. Jeżeli masz ochotę na coś innego, to polecamy wersję z piekarnika z sosem koperkowym. Wystarczy, że umyte i osuszone filety przyprawisz solą i pieprzem, a następnie ułożysz w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i zalejesz sosem.
Sos w tym wypadku przygotuj w osobnym naczyniu. Na maśle zeszklij małą cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gdy nabiorą koloru, dolej do nich podgrzaną śmietanę kremówkę i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, posiekany drobno koperek. Całość doprowadź do wrzenia. Nie musisz studzić sosu – wylej go od razu na rybę. Naczynie włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż ryba będzie miękka.
Danie podawaj np. z surówką z młodej kapusty lub ziemniakami. Na dni, kiedy masz mniej czasu, polecamy gotowe do odgrzania kluski – śląskie oraz kopytka. Jako, że są robione z ziemniaków, to idealnie sprawdzą się w parze z koperkowym smakiem.
Sos w tym wypadku przygotuj w osobnym naczyniu. Na maśle zeszklij małą cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gdy nabiorą koloru, dolej do nich podgrzaną śmietanę kremówkę i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, posiekany drobno koperek. Całość doprowadź do wrzenia. Nie musisz studzić sosu – wylej go od razu na rybę. Naczynie włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż ryba będzie miękka.
Danie podawaj np. z surówką z młodej kapusty lub ziemniakami. Na dni, kiedy masz mniej czasu, polecamy gotowe do odgrzania kluski – śląskie oraz kopytka. Jako, że są robione z ziemniaków, to idealnie sprawdzą się w parze z koperkowym smakiem.

Polski obiad na piątek, czyli pierogi
Pierogi uchodzą za jedno z najbardziej polskich dań, a różnorodność nadzienia sprawia, że bez problemu zrobisz je w wersji bezmięsnej na obiad w piątek. Późną wiosną możesz zrobić pierogi z sezonowymi owocami, na przykład z truskawkami oraz z truskawkami i serem. Później, gdy wkroczy lato, przygotuj pierogi z jagodami, borówkami amerykańskimi czy malinami. Podobnie jak poprzednio, możesz dodać do nich biały ser. Zimą, kiedy nie dostaniesz świeżych owoców, wybierz gotowe pierogi. Jeśli nie zdołałeś przygotować ich samodzielnie, zawsze możesz posiłkować się daniami gotowymi. W ofercie U Jędrusia znajdziesz pyszne owocowe opcje, które podczas chłodnych wieczorów przypomną ci słoneczne dni.
Jesienią spróbuj zrobić wersję z śliwkami, suszonymi śliwkami czy jabłkami. Są tak samo pyszne jak te z nadzieniem z truskawek czy jagód. Podawaj je z kleksem kwaśnej śmietany lub posypką z cukru pudru. Natomiast jedne i drugie możesz również zamienić w pyszny deser, jeżeli tylko dodasz do nich bitą śmietanę i gałkę ulubionych lodów. Takie danie dwa w jednym na pewno ucieszy każdego łasucha w rodzinie.
Równie popularne i cenione są pierogi ze słonym nadzieniem. Tutaj prym wiodą, obok tych mięsnych, oczywiście ruskie oraz z kapustą i grzybami. W nowszej odsłonie świetnie smakują pierogi ze szpinakiem i serem. Podawaj je ze smażoną cebulką, która podbije ich wyjątkowy smak. Nie zawsze jednak mamy czas na lepienie i gotowanie - w takich przypadkach ostaw na pierogi gotowe od ogrzania. W ten sposób dla każdego domownika możesz wybrać inne nadzienie bez długich godzin spędzonych podczas lepienia.
Jesienią spróbuj zrobić wersję z śliwkami, suszonymi śliwkami czy jabłkami. Są tak samo pyszne jak te z nadzieniem z truskawek czy jagód. Podawaj je z kleksem kwaśnej śmietany lub posypką z cukru pudru. Natomiast jedne i drugie możesz również zamienić w pyszny deser, jeżeli tylko dodasz do nich bitą śmietanę i gałkę ulubionych lodów. Takie danie dwa w jednym na pewno ucieszy każdego łasucha w rodzinie.
Równie popularne i cenione są pierogi ze słonym nadzieniem. Tutaj prym wiodą, obok tych mięsnych, oczywiście ruskie oraz z kapustą i grzybami. W nowszej odsłonie świetnie smakują pierogi ze szpinakiem i serem. Podawaj je ze smażoną cebulką, która podbije ich wyjątkowy smak. Nie zawsze jednak mamy czas na lepienie i gotowanie - w takich przypadkach ostaw na pierogi gotowe od ogrzania. W ten sposób dla każdego domownika możesz wybrać inne nadzienie bez długich godzin spędzonych podczas lepienia.
Prosty piątkowy obiad, czyli naleśniki
W piątki królują także zupy, często w towarzystwie drugiego dania, jakim są naleśniki. Najczęściej są one przygotowywane w słodkiej odsłonie – z dżemem, czekoladą czy białym serem. Nie zawsze jednak masz czas, aby smażyć cienkie placki. Oferujemy łatwe wyjście z tej sytuacji – postaw na dania gotowe, które wystarczy tylko odgrzać.
Masz do wyboru wersję na słodko, czyli naleśniki stracciatella, lub egzotyczną wersję z serem, mango i wiórkami kokosowymi. Na słono świetnie sprawdzi się nadzienie spinaci. Możesz także wybrać wersję bardziej złożoną, czyli krokiety. Wśród dań gotowych znajdziesz dobrze znane klasyki z kapustą i grzybami, jak i również mniej typowe krokiety z pieczarkami i serem mozzarella. Jedne i drugie są jednak niezwykle pyszne i świetnie się sprawdzą jako drugie danie na piątek.
Masz do wyboru wersję na słodko, czyli naleśniki stracciatella, lub egzotyczną wersję z serem, mango i wiórkami kokosowymi. Na słono świetnie sprawdzi się nadzienie spinaci. Możesz także wybrać wersję bardziej złożoną, czyli krokiety. Wśród dań gotowych znajdziesz dobrze znane klasyki z kapustą i grzybami, jak i również mniej typowe krokiety z pieczarkami i serem mozzarella. Jedne i drugie są jednak niezwykle pyszne i świetnie się sprawdzą jako drugie danie na piątek.
Burgery bez mięsa
Kolejną opcją, którą możesz przygotować, są burgery. W tym wypadku zamiast wołowiny wystarczy dodać warzywne zamienniki. Wybierając gotowe propozycje szybko odkryjesz nowe połączenia smakowe, które ciężko byłoby wymyślić samemu. Polecamy burgery buraczane, z suszonymi pomidorami oraz te z mieszanki różnych warzyw. Podobnie jak w przypadku klasycznej wersji, do bułek dodaj ulubiony ser żółty, sałatę, cebulkę, ogórka świeżego, konserwowego lub wszystko to na raz.
Przygotowanie smacznych obiadów na piątek w bezmięsnej odsłonie może być nie tylko proste, ale również satysfakcjonujące. Jednocześnie jest to doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych przepisów. Gdy jednak nie masz czasu na samodzielne eksperymenty, sięgnij po gotowe dania do odgrzania i ciesz się pysznym posiłkiem razem z rodziną.
Przygotowanie smacznych obiadów na piątek w bezmięsnej odsłonie może być nie tylko proste, ale również satysfakcjonujące. Jednocześnie jest to doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych przepisów. Gdy jednak nie masz czasu na samodzielne eksperymenty, sięgnij po gotowe dania do odgrzania i ciesz się pysznym posiłkiem razem z rodziną.